Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-13 14:59:00

Balog Zoltán: ne dönthessen a kormány a romák nélkül!

Százezer cigány fog munkához jutni?

A romák ügye súlyosabb annál, hogy kihagyják őket a róluk szóló kormányzati döntésekből, és súlyosabb annál, hogy azok végrehajtását kizárólag a romákra bízzák – mondta a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Az államtitkár a konkrét célok között említette: százezer romát szeretnének bevonni a munka világába, amelybe beleértendő a közfoglalkoztatás is, illetve tízezer romát szeretnének érettségihez juttatni. Az ülésen arról is tárgyaltak, miként lehet azt az „együttdöntési rendszert" megvalósítani, amelynek értelmében a romákról a romák érdekképviselete nélkül ne lehessen dönteni. Ezt az érdekképviseletet ma Magyarországon egyedül az Országos Roma Önkormányzat látja el,  hangsúlyozta Balog Zoltán.

A tárcák - annak érdekében, hogy a romákat be tudják vonni a döntésekbe - vállalták, hogy saját területükön kidolgozzák "az együttdöntési rendszer mechanizmusát", illetve áttekintik, milyen jogszabályokat kell ehhez megváltoztatni - mondta Balog Zoltán.
 

A tanácskozáson tárgyaltak a társadalmi felzárkózási roma nemzeti stratégiáról is, amelyet az államtitkárság készít. A dokumentum most jutott el abba a fázisba, hogy "az európai roma keretstratégia fényében" egyeztethetnek róla - mutatott rá az államtitkár.Balog Zoltán megemlítette, hogy az idén a szociális földprogram eszköztámogatására 300 millió forintot különítettek el, s ehhez rendeltek egy további 1,1 milliárdos közfoglalkoztatási programot is.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok „a település élelmiszerszükségletének kielégítése érdekében végzett állat- és növénytermesztésükhöz" igényelhetnek eszköztámogatásra legfeljebb 4 millió forintot, emellé pedig attól függően kapnak pénzt, hogy mennyi közmunkást foglalkoztatnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ahol roma munkásokat vonnak be ebbe a programba, a pályázat elbírálásánál plusz pontokat lehet szerezni. Újdonság a programban, hogy cigány kisebbségi önkormányzatok is benyújthatnak pályázatokat, amennyiben együttműködnek a települési önkormányzatokkal.

Farkas Flórián azt mondta, hogy a kormányoldal és a roma önkormányzat is készen áll a keretmegállapodás végrehajtására. Ez azt jelenti, hogy nyáron összeállítják az egyes tárcákra vonatkozó feladatokat, és az ORÖ is megjelöli ezekhez a saját feladatait. Beszámolt arról, hogy monitoring hatásvizsgáló irodát hoztak létre, amely ellenőrzi a programok végrehajtását és nyilvánosságra hozza a pályázati pénzek elszámolását, illetve egy roma közlönyt is megjelentetnek a közeljövőben.


MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.