Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-05 14:51:00

Súlyos teher az ENI–nek Líbia

Majdnem hatodára esett vissza az ENI napi kőolaj-kitermelése Líbiában, az olasz energetikai vállalat mégis tud osztalékot fizetni részvényeseinek.

A líbiai válság súlyként nehezedik az ENI-re – kommentálták az olasz gazdasági napilapok, hogy az energetikai holding hat százalékos profiteséssel zárta az idei első félévet, a termelés 12 százalékos csökkenése közepette, miközben a gázeladás 7 százalékkal nőtt. Az első félévben nettó nyereségként így 3,8 milliárd eurót tudott felmutatni, és az ENI bejelentette, hogy részvényeseinek szeptemberben 0,52 cent osztalék jár részvényenként.

– Első félévi teljesítményünket a Líbiában kiesett termelés határozta meg, de a válság és a gáztartalékra fordított költségek ellenére az ENI stabil – jelentette ki Paolo Scaroni vezérigazgató. Líbiában a napi 280 ezer hordó helyett februártól az ENI termelése 50 ezerre csökkent és az előrejelzések szerint a mennyiség az év maradék negyedében sem fog emelkedni. Scaroni optimista kijelentéseinek ellentmondott a JP Morgan amerikai befektetési bank, mely az olasz sajtón keresztül hangoztatta, hogy az ENI gondjait nem a líbiai események, hanem az olajban, gázban és villamos-energiában is érdekelt mamutvállalat „szerkezeti túlsúlya” okozza.

A 79 országban, nyolcvanezer dolgozó foglalkoztató ENI az olajmező feltárásától az értékesítésig minden fázist maga irányít, ez teszi lassúvá és nehézkessé tevékenységét – vélte az amerikai bankház, mely a Snam Rete Gas eladását szorgalmazta. Scaroni úgy válaszolt, a döntést nem szabad elsietni: – El akarjuk kerülni, hogy eladásra kényszerüljünk. Amikor muszáj valamit eladni, az mindig áron alul kel el. Az olasz sajtó úgy tudja, az ENI a portugál Galp-ban birtokolt közel 34 százalékos részesedése sorsát mérlegeli, és túl akar adni a német Tenp és több országot érintő Transitgas gázvezetékben való részesedésén is. Kedvező hírek érkeznek viszont a kazasztáni Kashaganból, ahol az ENI 2012 végén kezdi el a kőolaj kitermelést.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.