Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-10 10:45:00

Súlyos következményei lehetnek a hőségnek

Ma minden eddiginél melegebb lesz, az ország nagy részre legmagasabb fokú hőségriadót rendeltek el.

Ma tetőzik a hőség, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vasárnap is az ország nagy részére kiadta a legmagasabb, vagyis harmadfokú, a többi területre pedig a másodfokú figyelmeztető előrejelzést. A hőmérséklet délután 33-38, késő este 23-30 Celcius-fok között alakulhat.


Tetőzik a hőség

A meteorológiai szolgálat hivatalos honlapján fellelhető tájékoztatás szerint vasárnap döntően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, dél felől folytatódik a meleg, száraz levegő beáramlása, tetőzik a hőség. Az ország nagy részén túlnyomóan napos időre lehet számítani, de napközben helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés is várható, és kialakulhat zápor, zivatar is – legkisebb eséllyel a déli, délkeleti területeken –, elsősorban a Dunántúl keleti és középső részén, Pest megyében és északkeleten (Budapest-Debrecen vonaltól északra) valószínű helyenként zivatar.

Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csak néhol élénkülhet meg az északnyugati szél, de zivatar környezetében lehetnek erős vagy viharos széllökések is, néhol nem zárható ki 90 kilométer/óra feletti széllökés; zivatart kisebb méretű jég és 60-80 kilométer/órás széllökés kísérhet. Az ország nagy részén a napi középhőmérséklet várhatóan meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az északnyugati, északkeleti országrészben, észak-magyarországi régióban több helyen inkább 25-26 fok körüli középhőmérséklet lesz a jellemző, ugyanakkor az Alföld középső és déli részén és a Dunántúl déli részén több helyen 28-29 fok körül alakul hétfőig a középhőmérséklet.

A Balaton nyugati és keleti medencéjében is első fokú viharjelzés van érvényben.
Az UV-B sugárzás ma is nagyon erős lesz, átlaga várhatóan – a 7,5-ös riasztási szintet meghaladva – a 7,9-es értéket is eléri.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint a melegfronti jellegű hatás okozhat fejfájást, migrént, vérnyomás-ingadozást. A magas UV-B sugárzás miatt a déli órákban lehetőleg árnyékos helyen ajánlott tartózkodni. Az országos tiszti főorvos négy napra, a péntek reggeltől hétfő éjfélig terjedő időszakra hőségriadót rendelt el.

 

–MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.