Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-20 18:30:00

Strasbourg elmarasztalta Moszkvát a Yukos felszámolásáért

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság kedden elmarasztalta Oroszországot Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) olajcég volt főrészvényese keresetére azért a jogsértő eljárásért, amely a kőolajipari konszern felszámolásához és vezetőinek bebörtönzéséhez vezetett.

A bíróság ugyanakkor elnapolta a döntést a vállalatot megillető kártérítés ügyében. A volt vezetés 98 milliárd dollárt követel, amely összeg megközelítőleg Oroszország éves védelmi kiadásai duplájának felel meg. A strasbourgi testület hatvanéves fennállása óta ez a legmagasabb összeg, amelyről döntenie kell - emlékeztetett a Le Monde című párizsi napilap.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság döntésében megállapította, hogy az orosz hatóságok nem szándékosan követtek el jogsértést a Yukos felszámolására és eszközkészletének lefoglalására, mindazonáltal nem hagytak elég időt arra, hogy a vállalat 2000-ben megfelelően elkészíthesse adóügyi dossziéját.

A megfellebbezhető döntésben az európai bírák Oroszországot elítélték a tulajdonhoz való jog megsértése miatt, a 2000-2001-es adóügyi kiigazítások keretében megállapított büntetések kiszámolását és kiszabását érintően. Nem látták ugyanakkor bizonyítottnak az olajcég volt vezetőinek azon állításait, miszerint a Yukos vagyona ellen "burkolt kisajátítást" hajtottak végre, és hogy a "társaságot szándékosan tették tönkre".

A Yukos hanyatlása 2003 nyarán kezdődött. A társaság ellen ügyészségi eljárás indult, miután vezetője, Mihail Hodorkovszkij nyilvánosan közölte, hogy a 2003. decemberi helyhatósági választásokon két ellenzéki pártot fog támogatni. Moszkvában abban az időben azt is szinte kész ténynek tekintették, hogy a leggazdagabb orosz olajbáró 2008-ban indulni fog az elnökválasztáson.
Hodorovszkijt 2005 májusában nyolc év szabadságveszésre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért, majd 2006-ban 14 külföldi bank kezdeményezte a Yukos csődjének kimondását, mivel a társaság nem tudta törleszteni a bankkonzorciumtól 2003-ban felvett, 1 milliárd dolláros kölcsönt.

A külföldi bankok ezt követően eladták a konzorciummal szembeni követelésüket 482 millió dollárért az orosz állami Rosneft olajtársaságnak, amely így az orosz adóhivatal után a második legnagyobb hitelezőként folytatta a csődeljárás kezdeményezését. A Yukos felszámolása 2007 novemberében befejeződött: a követelések 8 százalékát nem tudta a csődbiztos kifizetni a hitelezőknek, és zömmel az állam, illetve néhány nagyvállalat nem kapta meg követeléseit.


mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.