Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-17 12:00:00

Soha nem látott kihívások előtt a világ

Korábban nem látott kihívások előtt áll a világ és a tudomány is - fogalmazott a Tudomány Világfórumának (WSF) budapesti megnyitóján csütörtökön Alan I. Leshner, a Science tudományos folyóiratot megjelentető Amerikai Tudományfejlesztő Társaság, az AAAS vezetője.

A tudomány minden téren jelen van, legyen szó akár a pénzügyi válságról, akár az éghajlatváltozásról. A feladatok nagy felelősséget jelentenek a tudománynak, ez óriási lehetőséget, de egyben óriási terhet is jelent a tudomány és a technológia világának - húzta alá a világ legnagyobb tudományos szervezetének feje.

A tudományra váró kihívások az egyes területekre vonatkozóan is nagyok, de a tudományra összességében is jelentős kérdések megválaszolása vár - emelte ki beszédében Alan I. Leshner.
A tudomány előtt álló egyik legnagyobb feladat, hogy még közelebb hozza egymáshoz a tudományos közösségeket, hogy ezáltal a tudomány még hatékonyabban használhassa ki erőforrásait.

Lehet-e jobb munkát végezni a tudományban rejlő lehetőségek, eszközök globalizálására? - vetette fel az amerikai szakember. Vonatkozik ez az együttműködésre is - fogalmazott. A tudomány területén fokozni kell az együttműködés kereteinek közelítését, hogy átjárhatóbb legyen a kutatások világa, könnyebb legyen a finanszírozás és az emberek áramlása - emelte ki.

Fontos megőrizni és közelíteni egymáshoz a tudományban vallott etikai értékeket szerte a világban, ennek kiemelkedő szerepe van a tudomány változóban lévő viszonyait tekintve.
Leshner szerint szintén fontos kérdés, hogy miként lehet a tudományos elitszférát egy valóban globális közösséggé alakítani. "Mindezt olyan időben, amikor egyes országokban ugyan nő a tudományra fordított támogatások mértéke, máshol azonban a jelenlegi gazdasági válság határozza meg a kereteket. Nagy a valószínűsége annak, hogy a költségvetési nehézségekkel együtt a tudományos kiadások is apadnak a jövőben" - jósolta.

Az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság vezetője bejelentette, hogy az AAAS új folyóiratot indít Science and Diplomacy címmel, ez a tudománynak a politikacsinálásban játszott szerepével, illetve a tudomány globálissá tételével foglalkozik majd. Mint elmondta, a folyóirat elérhető lesz az interneten, ezzel is az a társaság célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a tudományos közösségeket. "Még sokkal többet tehetünk egymásért, mint most" - hangsúlyozta Leshner.
Kiemelte, fontos figyelemmel kísérni a tudomány világának átrendeződését, de ugyanilyen jelentőségű, hogy odafigyeljenek arra, hogyan változik a tudomány szerepe a globális folyamatokban és a világban.


mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.