Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-20 12:43:00

Semjén nyilatkozata III. Senuda látogatása kapcsán

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a kelet-nyugati egyházi párbeszéd szempontjából III. Senuda látogatását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki szombaton a Parlamentben folytatott megbeszélést az egyházfővel.

Az egyházi vezetőt - egyiptomi egyházi szóhasználat szerint kopt pápát - tavaly nyáron Semjén Zsolt hívta meg magyarországi látogatásra, amelyet Orbán Viktor kormányfő ez év eleji egyiptomi látogatásakor megerősített.

Az egyházi diplomáciáért is felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt azt mondta, hogy megkockáztatja a kijelentést, hogy a nyugati kereszténység sorsára hagyta a keleti keresztényeket. Sokkal nagyobb segítséget kellene nyújtani a nyugati keresztényeknek a keleti keresztények számára.

Magyarország igyekszik megtenni e téren, amit lehet – fűzte hozzá Semjén Zsolt, aki felidézte, a magyar uniós elnökség alatt a hazai diplomácia nagy sikere volt, hogy a kopt keresztényeket ért támadások kapcsán az unió elítélte a keresztények elleni atrocitásokat. A kereszténydemokrata politikus szavai szerint nekünk kettős feladatunk van, egyfelől kiállni az üldözött keresztények mellett, másrészt fontos a vallásközi párbeszéd. Kitért arra, hogy a kopt egyháznak a mai napig vannak vértanúi, ott ez mindennapi valóság. Ez ugyanakkor nem az egyiptomi állam miatt van így, hanem az észak-afrikai társadalmi szituáció miatt – magyarázta.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.