Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-27 14:13:00

Schmitt Pál kiválasztotta a borait

Kiválasztotta Schmitt Pál államfő szerdán azt a fehér-, vörös- és desszertbort, amely az elkövetkezendő egy évben a Magyar Köztársaság elnökének bora címet viselheti.

Schmitt Pál döntését két napon át tartó előzsűrizés előzte meg, amelynek során szakmai ítészek 650 bormintából választották ki a köztársasági elnök elé kerülő, kategóriánkénti 3-3 bort. Schmitt Pál a borok közül elismert borszakértők és sommelier-k segítségével választott.
A fehérborok közül a Kreinbacher Pincészet 2007-es somlói Öreg Tőkék Bora, a desszertborok közül az Orosz Gábor 2000-es hatputtonyos tokaji aszú, a vörösborok közül pedig a Bodri Pincészetből származó 2009-es szekszárdi Kadarka viselheti a Magyar Köztársaság elnökének bora címet.

Összesen több mint ötszáz borász versenyzett azért, hogy az általa készített bor viselhesse a megtisztelő címet és hírét vihesse a magyar boroknak.
Kiss Norbert, a Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője elmondta, hogy a kiválasztott borok bolti eladásából palackonként száz forintot jótékonysági célra fordítanak. Az év leteltével hoznak döntést arról, pontosan milyen szervezet vagy alapítvány kapja az összegyűlt pénzt.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője elmondta, a köztársasági elnök borának jelével ellátott palackok két héten belül megjelennek az üzletek kínálatában. Schmitt Pál elismerését fejezte ki a magyar borászok iránt, akik munkájának köszönhetően a Sándor-palota vendégei egy éven keresztül "a legjobb magyar borokat" kóstolhatják majd meg. Az államfő kifejtette: a magyar boroknak a nemzetközi piacon nem a mennyiség szempontjából kell ringbe szállniuk, hanem elsősorban a minőség terén veszik fel a versenyt más nemzetek boraival. "Igazán büszke vagyok rá, hogy a legjobb borokat ajándékozhatom, kínálhatom és fogyaszthatom az elkövetkezendő évben" - mondta.

(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.