Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-09 17:52:00

Sakkban tartja Irán a Nyugatot

Növekvő aggodalmuknak adtak hangot Irán nukleáris tevékenysége miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagországai és Németország csütörtökön, egy nappal azután, hogy Teherán bejelentette urándúsító tevékenységének fokozását.

A hat ország - Németország mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Kína és Nagy-Britannia - a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsának ülésén beterjesztett közös állásfoglalásában úgy vélekedett, Irán "következetesen nem működik együtt" a NAÜ-vel. Emiatt egyre inkább kétségeseik vannak, hogy az iráni atomprogramnak ne lenne katonai vonatkozása - jelentették hírügynökségek. Irán azt állítja, hogy kizárólag békés célokat szolgál a nukleáris programja.

A közel-keleti ország képviselője a NAÜ-ben ismét visszautasította a vádakat, emellett élesen bírálta Amano Jukiját, a NAÜ főigazgatóját. Ali Asgar Szoltaníje újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, Amano "nem végzi a feladatát, ehelyett kikövezi az utat a tagállamok közötti még több összeütközés előtt".

Amano hétfőn bemutatott jelentésében azt írta, hogy a NAÜ új információi szerint Irán nukleáris tevékenységének bizonyos vonatkozásai "katonai jellegűek lehetnek vagy azok voltak".
Az iráni atomenergia-ügynökség vezetője szerdán bejelentette, hogy háromszorosára növelik azt a kapacitást, amellyel 20 százalékos urándúsítást érnek el. A korszerű centrifugákat új helyre költöztetik.

Az Európai Unió szerdán "mélységes aggodalmának" adott hangot a teheráni bejelentéssel kapcsolatban a NAÜ kormányzó tanácsának előző napi ülésén. A tiltakozó nyilatkozat nehezményezi, hogy Irán továbbra sem működik együtt az ENSZ ügynökségével.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.