Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-27 11:35:00

Részleges megállapodás az eurómentésről

A 17-ek részleges megállapodásra jutottak, az EFSF-et egy billió euróra növelik, míg a bankok újratőkésítésére mintegy 106 milliárd eurót szánnak.

Miközben továbbra is bizonytalan, hogy a magánbankoknak milyen arányban kell „önkéntesen” veszteségként leírniuk a görög értékpapírjaikban levő kinnlevőségeiket, az euróövezet 17 tagországának állam-, illetve kormányfője megállapodott abban, hogy egy billió euróra növelik annak a pénzügyi mentőeszköznek – az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF) – a hatóerejét, amely az esetlegesen fizetési gondokkal szembesülő további euróövezetbeli országok kisegítésére használható.

A 17-ek csütörtökön kora hajnalban, brüsszeli tanácskozásukon jutottak részleges megállapodásra ebben a kérdésben. A részletek teljes kimunkálása azonban egyelőre várat magára, és alighanem csak a pénzügyminiszterek novemberi tanácskozásán várható, hiszen az EFSF hatóerejének meghatározása szorosan összefügg a másik két kérdésben kialkudott tehervállalás mértékével, vagyis a görög veszteségleírás arányával, illetve az ennek nyomán súlyos veszteségeket elkönyvelni kénytelen bankok újratőkésítésével. Ez utóbbi a viszonylag leginkább tisztázott elem a „háromismeretlenes egyenletben”, a feltőkésítésre mintegy 106 milliárd eurót fognak szánni.

A görög veszteségleírás mértékéről azonban a politikusok ma hajnalban alkudozásba merültek a bankok képviselőivel.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.