Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-16 15:56:00

Rendhagyó olasz kormány

Délután öt órakor teszi le esküjét a kivétel nélkül szakértőkből álló, Mario Monti vezette új olasz kormány, melyben a kormányfő megtartotta magának a pénzügyeket felügyelő gazdasági miniszteri tárcát is.

„Politikusok nélkül könnyebb lesz a munkánk” – kommentálta kormánya névsorát Mario Monti. A kormányfő ennél is jelentősebbnek nevezte a gazdaságfejlesztési és az infrastrukturális, valamint közlekedési tárca csúcsminisztériumban való egyesítését Corrado Passera, az Intesa Sanpaolo bankcsoport távozó vezetőjének irányításával.

Az új kormányt 12 miniszter és 5 tárca nélküli miniszter alkotja. Az igazságügyi, belügyi és munkaügyi tárca élére nő került. Az új olasz kormány kivétel nélkül eddig pártpolitikai szerepet sohasem vállalt szakértőből áll, többségük közgazdász és jogász. A belügyminiszter Anna Maria Cancellieri prefektus, az igazságügyi miniszter Paola Severino jogászprofesszor, Francesco Profumo oktatási miniszter pedig eddig az olasz nemzeti kutatóintézet elnöke volt. A nemzetközi kooperációért felelős tárca nélküli miniszter Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség elnöke lett.

A kormány felállítása volt a könnyebbik feladat, most jön a neheze - írta a sajtó felmérésekre utalva, melyek szerint az olaszok fele bízik Montiban, de 93 százalék úgy gondolja, a közgazdász vezette kormány jelentős áldozathozatalra kényszeríti majd őket.

 

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.