Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 12:45:00

Rekordszámú végelszámolás indult idén

Rekordot döntöttek a végelszámolások a hatósági szigor miatt, idén már 15 ezer eljárás indult, míg tavaly egész évben „csak” 13,5 ezer – számolt be a portfolio.hu.

A tulajdonosok vagy a hatóságok a cégek bezárása érdekében idén már 15 205 cég esetében indítottak végelszámolást, amiben nagy szerepe van a fokozódó hatósági szigornak. Az alábbiakban az Opten közleményét ismerteti a portál.

A múlt hét végéig 15 205 céggel szemben indult végelszámolási eljárás, és a tendenciákat elnézve év végére ez a szám meghaladhatja a 20 000-et is – jelentette be Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója. A végelszámolások növekedési üteme az év első felében volt rendkívül magas, akkor volt olyan hónap, amelyben az előző évi, azonos havi felszámolásoknál 70 százalékkal több cég bezárását kezdeményezték a tulajdonosok vagy a hatóságok. A jelenség csak részben magyarázható a gazdaság gyenge teljesítményével, hiszen a fizetésképtelenségi eljárások száma korántsem emelkedik ilyen ütemben – értékelte a hírt az Opten igazgatója, aki szerint a végelszámolások gyors ütemű növekedése mögött inkább a hatóságok következetes fellépése húzódik meg a mérleget le nem adó cégekkel szemben.

Tavaly óta kötelező elektronikus úton leadni a cégeknek a megelőző évi üzleti eredményeiket, és azóta szankcionálja kényszer végelszámolással a kötelességüknek eleget nem tevő társaságokat a törvény. Ennek a rendelkezésnek szerzett érvényt nagy tömegben az év elején az APEH és a Cégbíróság, ám azóta lassult a cégbíróságok által elrendelt kényszer végelszámolások növekedési üteme – mondja Csorbai. Az Opten adatai szerint 2009-ről több mint 30 ezer cégnek nincs leadott mérlege, ehhez képest már nem is olyan sok az évi 20 000 végelszámolás, amiben természetesen benne vannak azok a cégek is, amelyek bezárásáról kényszerből vagy józan mérlegelés után maguk a tulajdonosok döntenek.

 

portfolio.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.