Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-16 12:43:00

Rekord mértékben csökken a befektetői bizalom

A válság kiújulásának következtében jelentősen romlott a hangulat a közép-európai kockázatitőke-befektetők körében – állapította meg szerdán bemutatott elemzésében a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég.

A befektetői bizalom az utóbbi két évben folyamatosan nőtt, és a válság utáni időszakot tekintve az idén áprilisban érte el a csúcsát, azóta viszont rekord mértékben csökkent – állítja a Deloitte. A hangulat romlása mindenekelőtt a válság kiújulásával és az euróövezet jövőjével kapcsolatos, egyre erősödő félelmeknek tulajdonítható, valamint közrejátszott benne Lengyelország, Csehország és Szlovákia lassuló növekedése is – ismerteti Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

A cég 2003 óta évente kétszer – tavasszal és ősszel – végez felmérést közép-európai kockázatitőke-befektetők körében. A jelenlegi, 2011 őszi felmérés alapján kimutatott hangulatromlás a legnagyobb mértékű a rendszeres adatfelvétel kezdete óta.

A válaszadók kétharmada – 66 százaléka – az általános gazdasági helyzet romlására számít a régióban, míg az előző, tavaszi felmérésben csupán 10 százalék jósolt romlást. A megkérdezettek 50 százaléka szerint az általános piaci aktivitás csökken, 45 százalék szerint stagnál a következő időszakban, és az az uralkodó vélemény, hogy a finanszírozási források várhatóan csökkenek majd.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.