Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-23 18:56:00

Református egyház: Debrecenben ülésezik a Doktorok Kollégiuma

A református egyház tudományos szervezete, a Doktorok Kollégiuma Debrecenben tartja ez évi közgyűlését.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Doktorok Kollégiumának elnöke ismertetése szerint a hét elején kezdődött találkozó keretében szerdán tartják az évente szokásos közgyűlést.


Bölcskei Gusztáv elmondta, hogy a tanácskozáson mintegy kétszázötven vesznek részt, a hazaiak mellett jelen van valamennyi Kárpát-medencei református egyház képviselője.
A tudományos tanácskozás hétfői plenáris ülésén - a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapjának beszámolója szerint - Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta: "a Doktorok Kollégiuma azért van, hogy eszébe juttassa az anyaszentegyháznak, hogy vannak, amikről nem szabad elfeledkezni, és ha ezt a munkát a pártfogó Lélek vezényli, akkor Isten áldása lesz rajta".

A tanácskozás nyitó plenáris ülésen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a honlap közlése szerint kifejtette: óriási a felelősség a tudományos testületeken, ugyanis az évek múlásával "tudásban gyarapodtunk és nem bölcsességben". "Feladatunk, hogy nevet adjunk annak, amit még nem neveztünk el. Feltárjuk a világot, hogy még jobban ismerjük Istent és a képmására alkotott embert" – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy a Doktorok Kollégiuma erősíti a magyar reformátusságot.

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki az evangélikus egyház országos felügyelőjeként tartott előadást a fórumon, a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapjának beszámolója szerint kifejtette: "mi, egyházak, semmivel sem vagyunk jobb állapotban, mint az ország egésze". Szavai szerint "látványos elerőtlenedésnek vagyunk szemtanúi, az intézményeink erősödnek, de ez a templomban ülők lélekszámán nem mutatkozik meg".

A Doktorok Kollégiuma kedden 15 szekcióban folytatta munkáját, szerdán a közgyűléssel fejeződik be a háromnapos találkozó.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.