Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-06 15:30:00

Radioaktív anyagot találtak a tápszerben

Radioaktív céziumot talált az általa gyártott tejporban a japán Meiji élelmiszer- és tejipari vállalat, amely visszavonja a terméket.

Radioaktív céziumot talált az általa gyártott tejporban a japán Meiji élelmiszer- és tejipari vállalat, amely visszavonja a terméket. Feltételezik, hogy a fukusimai atomerőmű balesetekor kibocsátott részecskék lehetnek a sugárzás forrásai.

A Meiji keddi bejelentése szerint 400 ezer doboz csecsemőknek szánt, kizárólag Japánban forgalmazott tejport hív vissza a boltok polcairól.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a radioaktív cézium miként került a tejporba, de a cég illetékesei feltételezik, hogy a fukusimai atomerőmű balesetekor kibocsátott részecskék lehetnek a sugárzás forrásai. Elképzelhető, hogy a szárításhoz használt forró levegő tartalmazta a cézium izotópokat.

A Meiji mérései azt mutatták, hogy kilogrammonként akár 30,8 becquerel is lehet a tejpor cézium-szintje. Bár Japánban a megengedett határérték 200 Bq/kg lenne, a vállalt saját döntése alapján visszahívja a terméket.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.