Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-05 11:45:00

Politikai játszma áldozata lett a magyar származású miniszter?

Politikai okok is közrejátszottak abban, hogy Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter lemondott posztjáról - állapította meg pénteken a romániai média.

A miniszter csütörtökön jelentette be lemondását amiatt, hogy az általa vezetett tárca költségvetés-kiigazításkor csak a töredékét kapta annak az összegnek, amit kért. Másrészt a miniszter hónapok óta elégedetlen volt azzal is, hogy a romániai egészségügy pénzének jelentős része fölött az állami egészségbiztosító pénztár rendelkezik, amely a minisztériumtól független intézmény. Cseke azt kérte, hogy a pénztárt rendeljék a minisztérium alá, de a román kormánykoalícióban erről nem született megállapodás.

Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilap szerint a költségvetés-kiigazítás „feszültséget keltett” az RMDSZ vezetőségében, hiszen a magyar szervezet miniszterei által vezetett tárcák nem kaptak annyi pénzt, amennyit reméltek. A lap szerint az RMDSZ ugyan lenyelte a kiigazítás „keserű piruláját” és új egészségügyi minisztert fog kinevezni, de a magyar szervezet nem hajlandó több „övön aluli ütést” eltűrni fő koalíciós partnerétől, a Demokrata Liberális Párttól (PD-L).

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap pénteki kommentárjában úgy véli, hogy Cseke döntése alaposan meglepett mindenkit. Az összeesküvés-elméletekkel mindig jól ellátott elemzők sem igen tudták mire vélni Cseke lépését – írja a lap –, amelyet hol a Borbély László környezetvédelmi miniszter elleni korrupciós vádakkal és a Kelemen Hunorra nehezedő, Verespatakkal kapcsolatos nyomással hoznak összefüggésbe, hol az RMDSZ-en belüli csapatmozgásoknak tulajdonítanak. Mások – magasabb szférákban 0, a román elnöki hivatal politikai laboratóriumában keresik annak okát. A lap szerint ez utóbbi elméletnek annyi alapja mindenképpen van, hogy alig két héttel ezelőtt Traian Basescu maga szólította fel lemondásra Cseke Attilát, ha nem békül ki az egészségbiztosító pénztár saját útját járó vezetőjével.

A Krónika című napilap szerint Cseke vesszőfutásának okai közül nem hagyhatók ki a koalíciós nézeteltérések sem. Az RMDSZ ugyanis ellenszegült Basescu közigazgatási átszervezési terveinek, így aztán az RMDSZ-es tárcák kevesebb pénzt kapnak, a szövetség minisztereit pedig az államfő különös igyekezettel szapulja.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.