Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-10 16:40:00

Pedagógusok Szakszervezete: nem a kormány köznevelési elképzeléseire

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) fenntartja korábbi álláspontját: nem támogatják a közoktatás átalakításáról jelen formájában megismert kormányzati szándékokat.

A szakszervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemelte: a közelmúltban nyilvánosságra hozott, a kormány által jóváhagyott, így „végleges és megváltoztathatatlan koncepció” valóságos érdemi egyeztetésére nem került sor. Ily módon az illetékes államtitkárság azon állítása, miszerint bírják a szakszervezet támogatását, nem fedi a valóságot – szögezték le.

Mint írták: annak ellenére, hogy szeptember 5-én az oktatási államtitkár a PSZ országos vezetőségének ígéretet tett a koncepció néhány napon belüli megküldésére, majd ezt követően az észrevételek egyeztetésére, erre mind a mai napig nem került sor. A nyilvánosságot kapott, immár végleges koncepció számos eleme pedig súlyos ellentmondásokat és elfogadhatatlan megoldásokat tartalmaz. Ezek közé sorolták, hogy az állam átveszi a közoktatás egészének szervezését, beleértve az intézményfenntartás feladatait.

A PSZ szerint nem található semmilyen utalás ennek az elgondolásnak a végrehajtására, társadalmi hatására, megoldásának ütemezésére. Ez nemcsak azért aggályos, mivel a közoktatás nem szakítható ki társadalmi környezetéből, egy adott település kulturális közösségéből, hanem azért is, mivel nyilvánvaló, hogy a jelenlegi rendszer fenntartásához és továbbműködtetéséhez az államnak nincs meg a költségvetési fedezete, hiányzik mintegy 300 milliárd forint. Így az intézmények átvétele szerintük csak iskolabezárásokkal, pedagógus elbocsátásokkal válik finanszírozhatóvá.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.