Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-24 14:12:00

Ötmilliárd forintos kármentesítés a Peremarton-gyártelepen

Összesen 5,4 milliárd forintból tisztítják meg a szennyező anyagoktól Berhida peremartoni városrészében található egykori gyártelepét - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az NFÜ korábban arról tájékoztatott, hogy a kármentesítő beruházás előkészítése – amelynek célja a Veszprém megyei település Peremarton-gyártelep városrészében feltárt szennyezés felszámolása – 2012 augusztusáig elkészül és az egykori ipartelep teljes kármentesítése 2015. márciusra fejeződhet be.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló kármentesítésben több mint 6.000 lakos érintett közvetlenül. Az ipari hulladékkal szennyezett több mint tízhektáros területen 70 évig ipari tevékenység folyt és az egykori bányát ipari hulladékkal töltötték fel. Az ipari működés és a hulladék károsította a közeli mezőgazdasági területeket, környezetszennyező hatása még most is veszélyezteti a környező felszín alatti vízkészletet és a Kálóz-patakot – közölte az NFÜ.

Az 5,4 milliárdos fejlesztés révén a jövőben megszűnhet a szennyezés továbbterjedése, a szennyezett talajréteget kitermelik, kezelik és újrahasznosítják. Továbbá a felszín alatti karsztvizeket és a térség vízellátását sem fenyegeti majd a szennyeződés veszélye, valamint a Kálóz-patakba kerülő szennyezőanyagok mennyisége is csökkenhet.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.