Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-02 09:38:00

Orvosi rendelők a hipermarketekben: nem tetszik a kamarának

Egyre népszerűbbek a nagy bevásárlóközpontokban működő orvosi rendelők Csehországban. A Moje ambulance (Az én rendelőm) nevű társaság 2007-ben nyitotta meg az első ilyen rendelőjét, s ma már országszerte 14-et működtet. A 15. a közeljövőben nyílik meg Prágában.

"Az utóbbi időben havonta mintegy 500-an érdeklődnek a rendszerbe való felvétel iránt" - mondta David Lastuvka, a társaság kereskedelmi osztályának vezetője újságíróknak nyilatkozva Prágában.
Eddig mintegy 90 ezer ember regisztráltatta magát a rendszerben. "Azzal számolunk, hogy a jövő évben rendelőink száma 18-ra emelkedik, ügyfeleink száma pedig 130 ezerre" - tette hozzá Lastuvka.

A rendszer lényege, hogy a Moje ambulance orvosi rendelői reggel nyolctól este nyolcig a regisztrált páciensek rendelkezésére állnak. A beteg bármelyik rendelőt felkeresheti, ott az egyeztetett időpontban fogadják, gyakorlatilag nincs várakozási idő, nem úgy, mint a csehországi orvosoknál általában. Az ellátás a betegnek nem kerül semmiféle pluszkiadásba, mert az egészet az ő esetében is az egészségbiztosító fizeti a hatályos törvényeknek megfelelően.

Amennyiben bárkinek sürgős egészségügyi problémája van, a 12 órás műszak alatt bármikor jelentkezhet az orvosnál, aki nem feltétlenül személyesen, hanem telefonon vagy e-mailben segít, tanácsot ad. A gyógyszerkiváltáshoz szükséges vényeket a páciensnek akár postán is megküldik.
Az orvosi kamara egy része fenntartásokkal veszi a Moje ambulance szerintük "hipermarketes" rendelői hálózatát. Azt állítják, hogy ebben a "gyári" rendszerben nem alakulhat ki a sikeres gyógyításhoz szükséges bizalmi légkör az orvos és a páciens között, mert az orvosok és az ápolók a rendelőkben folyamatosan váltják egymást.

Lastuvka elismerte: kezdetben valóban volt egyfajta bizalmatlanság a hálózat rendelőivel szemben, és nehéz volt jó orvosokat toborozni. Azoknak, akik a Moje ambulance szolgálatába léptek, ráadásul kollégáik bírálatával is számolniuk kellett.

"Mára a helyzet megváltozott, rendelőinkben nagyon jó orvosok dolgoznak. Többen jelentkeznek, mint ahány orvosra szükségünk van" - magyarázta a helyzetet Lastuvka. A cseh sajtó szerint a Moje ambulance egyre terjedő hálózata azzal a kedvező hatással járt az utóbbi két-három évben, hogy nagyon sok háziorvos meghosszabbította rendelési idejét.

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.