Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-10 17:55:00

Orosz feketelista Amerikának

Moszkva is elkészítette azoknak az amerikai tisztségviselőknek a „feketelistáját”, akik nem kaphatnak orosz vízumot.

A lépés válaszként szolgált arra, hogy Washington két hete beutazási tilalmat vezetett be a Szergej Magnyitszkij vizsgálati fogságban elhunyt jogász ügyében vétkesnek tartott orosz hivatalnokok számára.

Az orosz listán a Kommerszant című lap szerdán közölt értesülése szerint olyan amerikaiak szerepelnek, akik megsértették orosz állampolgárok emberi jogait. Első sorban a fegyverkereskedelemmel vádolt Viktor But, valamint a kábítószer-csempészéssel vádolt Konsztantyin Jarosenko elleni eljárásban közreműködő személyiségekről van szó.

Az amerikai lista bejelentése után Dmitrij Medvegyev orosz államfő megbízta a külügyminisztériumot a „szimmetrikus válasz” kidolgozásával. A minisztérium azonban már jóval Medvegyev utasítása előtt, még tavaly év végén hozzálátott a munkához, ugyanis eredetileg akkorra várták az amerikai szankciót. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy a listán azok szerepelnek, akik problémákat okoznak az orosz-amerikai kapcsolatokban. Egy neve mellőzését kérő diplomáciai forrás szerint több tucat amerikai nem kaphat a jövőben orosz vízumot.

Az amerikai Védelmi Információs Központ orosz és ázsiai programjainak igazgatója, Nyikolaj Zlobin professzor, szerint a válasz nem korrekt, mert a But-ügynek Magnyitszkij ügyétől eltérően nincs politikai vonatkozása, nem hasonlíthatók össze, ezért aligha adhatók el szimmetrikusként az ezekre hivatkozó szankciók. Furcsa megbüntetni olyan embereket, akik Oroszországnak segítenek a korrupció-ellenes harcban. A válasznak nincs semmi hatása, csak fájó pontokat okoz az orosz-amerikai kapcsolatokban – tette hozzá a professzor.

 


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.