Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-28 11:34:00

Örömbiciklizés lesz szombaton

Az új városvezetés új lendületére várnak a Critical Mass kerékpáros felvonulás szervezői, akik szerint eredeti céljuk, a hétköznapi "kritikus tömeg" már megvalósult, ezért szombaton örömbiciklizést tartanak.

A szervezők minden eddiginél több résztvevőre számítanak a szombati felvonuláson, amelynek részleteiről a Critical Mass weboldalán lehet tájékozódni. „Naponta tízezrek bicikliznek a fővárosban. A terjedés legerősebb gátja nem a kedv hiánya, hanem a forgalomtól való félelem volt. Hiába volt mindig gyors, olcsó és praktikus a kerékpározás, ha mindenki lehetetlennek hitte. A több tízezres biciklis felvonulások átugrották ezt a problémát, meghozva az első vállalkozók bátorságát” – áll a közleményben.

A Critical Mass szervezői szerint a budapesti kerékpáros kultúra – Európában egyedi módon – a körülmények ellenére virágzik, és mára olyan méreteket öltött, hogy az alapjaiban változtatja meg a belváros közlekedését. Mint megjegyzik, sok nyugat-európai város felülről erőlteti ezt a Budapesten alulról is magától burjánzó szemléletváltást. Egy tavaszi hétköznapon már háromezer kerékpáros halad át a Múzeum körúton, és tízezer a Gellért téren. A kerékpáros áttörés itt és most zajlik – mutatnak rá a szervezők. Mint kifejtik, hiába nincs pénz vagy hely kerékpárutak kialakítására, a kerékpárosok számának növekedésével biztonságuk is gyorsan javul: a budapesti kerékpárosok tavaly 13 százalékkal kevesebb balesetet szenvedtek el, pedig létszámuk ugrásszerűen növekedett.

A Critical Mass csapata szerint jó lépés a Károly körút új kerékpársávja, az új főutca, a Margit híd kerékpározhatóvá tétele. Ahogy a város lehetőségei engedik, újabb és újabb útszakaszok áttervezését sürgetik a kerékpárosok igényeinek figyelembe vételével. Fontosnak tartják azt is, hogy járdákra ne építsenek többé kerékpárutat, sőt véleményük szerint indokolt lenne a régiek korszerűsítése, esetleg kerékpársávra cserélése. A közlemény szerint a bringások az új városvezetés új lendületére várnak.
 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.