Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-03 14:30:00

Orbán-ellenes tüntetésről ír a szlovák lap

A szlovák napilapok terjedelmes riportokban számolnak be a szombati budapesti kormányellenes tüntetésről.

A Pravda című baloldali napilap úgy látja: az a tény, hogy a lengyel szakszervezetektől kikölcsönzött Szolidaritás néven a kormányellenes tüntetők ernyőszervezetet alakítottak, ”világosan mutatja, hogy úgy, ahogy a nyolcvanas években, most is a kormány megbuktatására megy ki a játék”. Elemzőkre hivatkozva, a lap azt írja: nem valószínű, hogy az utca nyomására Orbán Viktor változtatna politikáján.

A liberális Sme napilap „Utcán Orbán hívei” cím alatt kommentárban is foglalkozik a tüntetéssel. Peter Morvay, a szerző szerint a tüntetőknek igazuk van abban, hogy „a kormány gazdaságpolitikájának nagyobbik része - beleértve azt a részt is, amely állítólag a gazdaság megmentésére szolgál – dilettáns és kaotikus”. Igazuk van abban is, hogy mindezt a kormány és a miniszterelnök „autoriter módon” érvényesíti, nem konzultál sem az ellenzékkel, sem a szociális partnerekkel, s a nem kormánypárti szakértőket sem hallgatja meg.

Az újság ugyanakkor rámutat: a most Orbán távozását követelő szakszervezeti vezetők ugyanazok az emberek, mint azok, akik Orbánt korábban hatalomra segítették, amikor közösen megakadályozták és elutasították a reformokat, holott azok akkoriban még kevésbé lettek volna fájdalmasak, mint ma.

Azok többsége, akik ma a miniszterelnököt szidják, korábban aktívan segített neki terjeszteni a „téveszméket”, miszerint lehetséges tovább élni az „elhízott állammal és a nem hatékony közkiadásokkal”. Ezek az emberek abban bíztak, hogy istenadta joguk megtartani a Kádár-korszak vívmányait, amelyekre oly büszkék voltak, holott azok a nyugati kölcsönökön alapultak.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.