Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-19 17:51:00

Önkormányzati reform – most kezdődik az igazi munka

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint az új önkormányzati törvény kapcsán bejelentett alapelvek csak strukturális dolgok, az „igazi munka csak most kezdődik”.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elmondta, hogy az előző nap bejelentett alapelvek között vannak jó és vannak rossz elemek, az viszont üdvözlendő, hogy végre eldőlt, strukturálisan mik az irányok. Hangsúlyozta, hogy a munka igazából most kezdődik, ugyanis a pénz kérdésköre még odébb van, és az lesz a húsbavágó.

Az önkormányzati érdekképviselet vezetője sajnálatát fejezte ki az alapfokú oktatás állami kézbe vétele kapcsán. Mint indokolta, az önkormányzatok nagyon sok pénzt fektettek bele az infrastrukturális fejlesztésekbe, és nem érti, mitől lesz a feladatra az államnak több pénze. Jelezte azt is, hogy korábban volt javaslatuk arra, hogy az általános iskolák maradjanak önkormányzati kézben, de mindenképpen szükségesnek tartották a kormányhivatalokban egy olyan team felállítását, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a létszámadatokat, és gyors intézkedésekre kötelezi az önkormányzatokat, illetve ellenőrzi a pedagógusok munkáját. Kitért arra is, hogy hiányolja a nemzetiségi oktatás, valamint az alapfokú művészeti oktatás kérdéskörét.

Schmidt Jenő a legrosszabbnak az egészségügyet érintő bejelentést tartja. Mint mondta, a legtöbb forrást igénylő területek - vagyis az alap- és járóbeteg-ellátás - maradnának az önkormányzatoknál. Az állami kézbe kerülő kórházak kapcsán a következőképpen fogalmazott. Amikor én osztom a pénzt, akkor a saját intézményeimet ki fogom stafírozni, mert mégsem mondhatom azt, hogy rosszul megy. A többi területre viszont kevesebb pénz juthat, és ez nem szerencsés.

A TÖOSZ elnöke pozitívumként említette az államigazgatás és az önkormányzatiság szétválását. Mint mondta, ez azért üdvözlendő, mert ma már a polgármesteri hivatalok munkájának 60 vagy nagyobb százalékát állami feladatok teszik ki. Ugyancsak jónak találja, hogy minden településen lesz polgármester, illetve hogy a településfejlesztés, településrendezés és településtisztaság kérdésköre "végérvényesen" az önkormányzatoknál marad.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.