Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-11 10:34:00

Nyelvcsere a bécsi Stephansdomban

Először szólaltatta meg új, elődjénél könnyebb harangnyelv a bécsi Szent István-székesegyház "Pummerinnek" is becézett nagyharagját.

Az új harangnyelv március 10-én, délután öt órakor lépett először működésbe, érdeklődők közül sokan már kora reggel óta a dómban várakoztak, hogy hallhassák hangját. A "nyelvcserére" egy 2007-es terhelési teszt eredményei miatt volt szükség. Ekkor ugyanis kiderült, hogy a régi, 886 kilogrammos harangnyelv túlságosan is megterheli a harangot, mivel a dinamikai viszonyok tekintetében túl nehéz. A régi nyelvvel a Pummerin csupán kétszáz évet bírt volna ki, az új, 613 kilogrammos nyelvvel azonban megtízszereződhet az élettartama. Maga a harangszó viszont nem változott meg - mondta el Peter Grassmayr, a nyelv elkészítésével megbízott Grassmayr tiroli harangöntöde képviselője. 

Grassmayr szerint a projekt legnehezebb része az új nyelv méreteinek kiszámítása volt, hiszen a nem megfelelő mértékek miatt akár el is törhet 21 tonnás harang. A csere összesen 25 ezer euróba (6,8 millió forintba) került, az összeget adományokból fedezték. A régi nyelv a jövőben az innsbrucki harangmúzeumban lesz látható. A 3,14 méter átmérőjű Pummerin Ausztria legnagyobb szabadon lengő harangja. Nyugat-Európában a második, a világon az ötödik legnagyobb.

A gótikus Szent István-székesegyház északi tornyában lévő nagyharang neve eredetileg József-harang volt. Elkészítését a névadó, I. József császár rendelte el, a Bécset ostromló török seregek felett aratott győzelem emlékére, éppen ezért a harcok során zsákmányolt török ágyúkból öntötték. Az eredeti, 1711-ben öntött harang 1945 áprilisában, fosztogatók gyújtogatásának következtében megsemmisült, és csak 1952-ben öntötték újra. A régi harang anyagának nagy részét felhasználták az új öntéséhez, ennek is köszönhető, hogy a bécsiek nem tesznek különbséget a kettő között.

A Pummerint egyébként csak különleges alkalmakkor szólaltatják meg, így például nagyobb egyházi ünnepeken, osztrák államférfiak gyászszertartásakor, valamint szilveszter napján éjfélkor. Megkongatták azonban 2001. szeptemberében is, amikor az egyesült államokbeli terrortámadások áldozatairól emlékeztek meg a dómban.

mti

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.