Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-21 21:15:00

Az MSZP egyházellenes kirohanása: nem tudnak nem hazudni?

Nyakó orvoshoz küldte Szászfalvit

Nyakó István szerint a kormány különbséget tesz a gyerekek között a szerint, milyen oktatási intézménybe járnak, és aki egyházi intézménybe jár, az többet kap a közösből.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Pápán, a dunántúli polgármesterek első találkozóján egyebek közt azt mondta: a kormány "egészen új egyházpolitikát igyekszik folytatni", stratégiai szövetségesének tekintve az egyházakat, éppen a társadalmi megújulás miatt. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem érti a "sipítozást" egyesek részéről, amikor arról van szó, hogy az egyházak oktatási intézményt vesznek át önkormányzatoktól.

Erre aztán Nyakó István,

az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottságának MSZP-s tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "Ha sipítozást hall Szászfalvi államtitkár úr, akkor forduljon orvoshoz! Ha figyelmesen fülel államtitkár úr, talán azt is meghallja, hogy sok embernek szembetűnő az, hogy az egyházak - tisztelet a kivételnek - általában szépen felújított, a belvárosban működő iskolákat igényelnek vissza.

A peremkerületben, a külvárosi körzetekben, a leszakadó térségekben lévő lepusztult iskolákra az egyházak nem tartanak igényt, az legyen az amúgy is sok problémával küszködő önkormányzatok gondja – közölte Nyakó István. Az MSZP-s politikus arra is rámutatott, hogy a rendszerváltás óta hatályban lévő egyházi törvény garantálja a szabad vallás gyakorlásának jogát és lehetőségét. Az adófizetők pénzéből nyújtott állami támogatásnak köszönhetően a Magyarországon működő egyházak javai jelentősen gyarapodtak az elmúlt húsz évben. Nem vitatva, hogy szükséges felülvizsgálni a törvényt, az MSZP bízik abban: az Orbán-kormány nem a Horthy-korszak kiváltságokra épülő egyházpolitikáját hozza vissza - fejeződik be a közlemény.


Szinte minden állítás hamis

Az MSZP-s poltiikus nyilatkozatánk szinte egyetlen pontja nincs, ami fedné a valóságot. Úgy állítja be az egyházakat, mintha az ellitiskolákat vennéák át, magukra hagyva küszködő önkormányzatokat, pedig ez például ezért nem igaz. A Magyarországon működő egyházak javai pedig éppen hogy csökkentek, és az általuk fenntarrtott intézmények állapota sokat romlott az elmúlt húsz esztendőben, különösen az MSZP-kormányzás idején.

Lapunk nem ért egyet a kormány jelenlegi egyházpolitikájának számos vonásával, de nem gondoljuk, hogy  orvoshoz küldéssel, vagyis az államtitkár tiszta elmeállapotának kétségbevonásával, illetve  egyházellens hangulat szításával lehetne hatékonyan érvelni ellene.Különösen olyan politikai erő részéről, mely ezen a téren csak rombolni tudott.

MTI, mi

Kapcsolódó cikkek:
 

Szászfalvi államtitkár megtagadta az egyházak függetlenségét
Keresztény kurzus, keresztények nélkül
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.