Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-09 14:20:00

Nukleáris veszély Iránból

Aligha tudná kiiktatni az iráni nukleáris potenciált Izrael a légiereje és rakétái bevetésével, és Washington segítségére sem támaszkodhat - írta a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap.

Martin Woker, a tekintélyes svájci újság munkatársa írásában kiemelte, hogy egy Irán elleni támadás közvetlen fenyegetést jelentene a nagy veszteségekkel kivívott nyugalomra Irakban is. Iránnak megvan a kellő befolyása ahhoz, hogy veszélyeztesse a afganisztáni stabilitást, míg Dél-Libanonból és a Gázai övezetből iráni parancsra rakétatámadások indulhatnának. „Egy ilyen fordulat nem állhat Washington szándékában” – vélekedett a cikkíró.

A megnövekedett iráni atomfegyvergyártó-képesség miatti jogos aggodalom mellett felmerül a kérdés a jelenlegi kardcsörtetés hasznát illetően. Izraelnek jókor jön a „hűhó”, mert az eltereli a figyelmet az ENSZ-beli legutóbbi palesztin diplomáciai győzelemről, valamint az erőltetett telepépítésről. „Emellett erősíti egy örökké fenyegetett nemzet benyomását, amely saját (atomfegyver-)erejével meg tudja védeni magát” – írta a szerző.

Az Egyesült Államok számára az Iránból kiinduló veszély alkalmat jelent az iráni szankciók szigorítására, és elvonja a figyelmet az arab szemszögből problematikus Izrael-párti részvételről a palesztin konfliktusban. Az Arab öböl menti országokban pedig kétségkívül üdvözlik, ha Washington még keményebb hangnemet üt meg Iránnal szemben. Teheránban ezzel szemben – írta a NZZ - a fenyegetés a belpolitikailag meggyengült elnöknek, Mahmúd Ahmadinezsádnak megteremti azt a mozgásteret, amelyre ahhoz van szüksége, hogy saját magát a jogfosztottak védelmezőjeként tüntesse fel.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.