Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-04 18:15:00

Nincs pénz a hősi halott tűzoltók emlékművére

A tervezett időpontra, augusztus 8-ra nem tudják felállítani a szolgálat közben hősi halált halt tűzoltók emlékművét Szolnokon, mert a szükséges 25 millió forint helyett csupán 30 ezer gyűlt össze.

Az emlékművet azért akarták augusztus 8-án felavatni, mert akkor lesz öt éve annak, hogy a budapesti Műegyetem lőtere kigyulladt és a lángok megfékezéséért küzdők közül három tűzoltó hősi halált halt – emlékeztetett Hócza György, a Tűzoltókért Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Tájékoztatása szerint a szolgálati és hősi halált tűzoltók emlékét őrző Flórián-szobor felállításának tervét az egész tűzoltó-társadalom lelkesen fogadta, a megvalósítására bizottságot alapítottak. A gyűjtést 2009 végén kezdték el, de a gazdasági válság miatt hiába mozgattak meg minden követ, alig-alig találtak támogatókat, annak ellenére, hogy tizenkét szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A hat méter magas, díszkútként is működő alkotás kivitelezését Pogány Benő Gábor szolnoki szobrászművész vállalná, aki csak az anyagköltségre tartana igényt. Az elhelyezésnél el akarták kerülni a Budapest-centrikusságot, de utazási szempontok miatt egy, az ország közepe táján fekvő települést kerestek. Szolnok mellett szólt az is, hogy az emlékműnek az önkormányzat ingyen biztosítana helyet a Tisza-híd közelében.

A tűzoltók szeretnék elérni, hogy augusztus 8. a hősi halált halt tűzoltók emléknapja legyen. Ekkor a leendő szolnoki emlékműnél lehetne fejet hajtani azon közel másfél száz tűzoltó előtt, aki a szervezet 1871-es létrejötte óta munka halt meg közben - fogalmazott a kuratóriumi elnöke.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.