Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-27 13:03:00

Népszavazás az 1200 milliárdos gigaprojektről

Németország történetének egyik legnagyobb és legvitatottabb város-, illetve vasútfejlesztési megaprojektjéről, az úgynevezett Stuttgart 21 elnevezésű tervről kezdődött népszavazás vasárnap Baden-Württembergben.

Az ország délnyugati tartományában négy évtizede először tartanak népszavazást, ahol mintegy 7,6 millióan járulhatnak az urnák elé, hogy döntsenek a közel 4,5 milliárd eurós (több mint 1200 milliárd forint) nagyberuházásról. A terv ellen az elmúlt év őszén brutális hatósági fellépéshez vezető tüntetések voltak. Az elsősorban a környezetvédők által támogatott tiltakozó megmozdulások résztvevői nem csupán a csillagászati költségek miatt tiltakoztak, de megkérdőjelezték a stuttgarti főpályaudvar teljes átrendezését előirányzó megaberuházás célszerűségét.

Annak eredményeként a főpályaudvar egyfajta földalatti átmenő pályaudvarrá válna, különböző csatlakozó vonalakkal, illetve alagutakkal. A feleslegessé váló felszíni vágányok helyén pedig mintegy 100 hektárnyi terület szabadulna fel, amit városfejlesztési projektekre használnának. Az ellenzők szerint a projekt túl drága és túlságosan gigantikus Stuttgart méreteihez képest, és rendkívül kedvezőtlen környezetvédelmi hatásokkal járna.

A Stuttgart 21 projekt ellen tavaly októberben hatalmas tüntetések voltak, a rendőrség a tiltakozók ellen ugyanakkor maró hatású gázt, illetve vízágyúkat vetett be. Több mint 100 tüntető megsebesült, egy nyugdíjas fél szemére megvakult, és a brutális hatósági fellépésnek parlamenti folytatása lett.

A projektet évekkel ezelőtt még az akkori kereszténydemokrata (CDU) többségű tartományi parlament hagyta jóvá. A márciusban tartott helyi törvényhozási választásokon azonban a CDU kiszorult a hatalomból, és Németország történetében először egy tartománynak Winfried Kretschmann személyében "zöld" miniszterelnöke lett. A Zöldek pedig a szociáldemokratákkal alakítottak koalíciós kormányt.

Külön érdekesség ugyanakkor, hogy míg a környezetvédők - Kretschmann miniszterelnökkel az élen - a Stuttgart 21 ellen vannak, a koalíciós partner szociáldemokraták támogatják azt.
A legfrissebb felmérések szerint a lakosság csaknem fele-fele arányban megosztott a megaprojekt jövőjét illetően, bár az ellenzők csekély többségben vannak. Az elutasításnak azonban komoly alkotmányos feltételei vannak. Az alaptörvény szerint ugyanis a projekt meghiúsításához nem elég az egyszerű többség, hanem az szükséges, hogy a szavazásra jogosultak legkevesebb egyharmada - azaz 2,5 millió baden-württembergi szavazópolgár - a Stuttgart 21 ellen adja le voksát. Az első részeredmények éjfél előtt várhatóak.

 

MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.