Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-29 16:08:00

Nemzeti ügy a gyermekszegénység megoldása

 Nemzeti ügynek tekinti a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság a gyermekszegénység problémájának megoldását. Erről Gulyásné Kovács Erzsébet, az államtitkárság képviselője beszélt pénteken a gyerekszegénység elleni programról tartott konferencián, Szécsényben.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) főosztályvezetője hangsúlyozta: a felzárkózás csak úgy képzelhető el, ha sikerül aktivizálni, programokba bevonni az érintetteket, a leszakadókat.
Kitért arra, hogy az Európai Unió is egyre célzottabban foglalkozik a gyermekszegénységgel, az "Európa 2020" stratégia megvalósításáért a tagállamoknak is számszerű vállalásokat kellett tenniük arra vonatkozóan, hogy mit tesznek az iskolai lemorzsolódás és a szegénység csökkentéséért, a foglalkoztatás növeléséért.

Gulyásné Kovács Erzsébet kifejtette: a gyerekszegénység, esélyteremtés ügyében mindenki látja a problémákat, a jövedelmi szegénységet, a szülők iskolai végzettséggel összefüggő munkanélküliségét, és az is tapasztalható, hogy a mai gyerekek közül is "megengedhetetlenül sokan" lépnek ki piacképes szakma vagy hivatás nélkül a munkaerőpiacra.


A főosztályvezető emlékeztetett arra: mindezek alapján fogadta el az Országgyűlés a Legyen jobb a gyerekeknek! elnevezésű nemzeti stratégiát, amelynek gyakorlati megvalósítását 2006-ban a szécsényi kistérségben kezdte el kistérségi modellként a Magyar Tudományos Akadémia.

– Ilyen programoknál nagyon sok érdek ütközik – mondta Gulyásné Kovács Erzsébet, aki dilemmákat is felvetett, köztük a program meglévő ellátórendszerekhez való kapcsolódását, vagyis azt, hogy fenntartható-e, szabad-e párhuzamos ellátórendszereket építeni akár az oktatásban, akár gyerekjóléti ellátásokban.
Kifejtette: azzal a helyzettel kell megküzdeni, hogy hosszú távon az iskolának kell piacképes szakmához, megfelelő végzettséghez juttatnia a hátrányos helyzetű, sok esetben komoly magatartási problémákkal küzdő, szocializációs hiányokkal terhelt gyerekeket is, de ma sok iskola nem tud velük hatékonyan foglalkozni. Erre megoldás a tanoda, de nagy kérdés, hogy ezeket meddig szabad erősíteni, bővíteni, mennyire kell oda koncentrálni az erőket, és mennyire kell az iskoláknál dolgozni azon, hogy alkalmasak legyenek erre – mondta a főosztályvezető.

Mint ismertette, a Szécsényi Gyerekesély Program tapasztalatai alapján a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében újabb öt hátrányos helyzetű kistérségben kezdődött el gyerekesélyprogram, és további hat kistérség felkészítése történt meg. A kormány terve az, hogy a programot minél több hátrányos helyzetű kistérségre kiterjessze, a források várhatóan további 12 ilyen térség bevonását teszik lehetővé.

A szécsényi program 2006 augusztusától négy és fél év alatt 480 millió forintot használt fel pályázatokból, vállalati felajánlásokból olyan szolgáltatások létrehozására és fenntartására, amelyek a kisgyerekkortól a fiatalkorig igyekeznek elérni a gyerekeket és szüleiket, különös tekintettel a szegénységben élőkre. E szolgáltatások között vannak gyerekházak, tanodák, ifjúsági klubok, nyári táborok, tanórán kívüli iskolai programok.

 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.