Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-18 13:15:00

Németország Oroszország trójai falova?

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy amerikai külügyi illetékesnek azt mondta, hogy „Németország Oroszország trójai falova Európában” – derült ki a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott egyik titkos diplomáciai táviratból.

A Gazeta Wyborcza című lengyel lap hét végi cikke szerint a táviratot az Egyesült Államok varsói nagykövetségéről adták fel 2008. április 23-án, egy héttel azután, hogy Sikorski magánmegbeszélést folytatott Paula Dobriansky amerikai külügyi államtitkárral. Megvitatták a fehérorosz ellenzéknek nyújtandó segítség ügyét, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának összetételét és a hónap elején Bukarestben rendezett NATO-csúcsértekezlet döntéseit.
Lengyelország minden igyekezete ellenére a bukaresti csúcson nem vonták be Ukrajnát és Grúziát a NATO-tagság „előszobáját” jelentő tagsági akciótervbe (MAP), bár nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy majdan ők is csatlakozhatnak az észak-atlanti szövetséghez.

Sikorski úgy értékelte, hogy ez is siker, mert a két ország a szükséges reformok végrehajtása után mégis beléphet a NATO-ba. Ugyanakkor bírálta Németországot. Keserűen megjegyezte, hogy amikor Lengyelország 2004-ben EU-tag lett, sokan azzal vádolták, az Egyesült Államok trójai falova Európában. De a NATO-ban egy másik trójai faló van. Bukarestben Németország függetlenítette magát az Egyesült Államok Ukrajna és Grúzia tagságára vonatkozó álláspontjától. Sikorski azt mondta, hogy a jelek szerint Németország ez ügyben lepaktált Oroszországgal, amelynek fejében a német konszernek több százmilliárd eurós üzleteket köthetnek Oroszországban.

Sikorski éles szavai meglepőek, mert Donald Tusk kormánya gyorsan feloldotta a Kaczynski-kormány alatt „befagyott” kapcsolatokat Németországgal – írta a Gazeta Wyborcza. Ez Sikorski érdeme is volt. A külügyminiszter egyik első útja Berlinbe vezetett, és két héttel a Dobrianskyval folytatott megbeszélés előtt magánbirtokán látta vendégül Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminisztert. A titkos távirat szerint azt mondta neki – és ezt Dobrianskynak is megismételte –, hogy Lengyelország Ukrajnát 2020-ig az EU-ban szeretné látni. Steinmeiernek nem volt ellenvetése, bár Németország ez ügyben általában szkeptikus álláspontra helyezkedik.

A lengyel lap megszólaltatott egy meg nem nevezett német diplomatát, aki szerint kár, hogy Sikorski szavai nyilvánosságra kerültek. Lesznek majd nálunk olyan idióták, akik azt mondják, ezekkel a lengyelekkel nem minden OK. A hátunk mögött bepanaszolnak bennünket az amerikaiaknak – mondta a forrás, aki szerint nem tisztességes azzal vádolni Németországot, hogy lepaktált Oroszországgal. Az egész világgal kereskedünk, és Oroszországgal szemben mind óvatosabbak vagyunk. Remélem, hogy Sikorski 2008 óta megváltoztatta a véleményét – mondta.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.