Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-12 14:44:00

Németh Zsolt szerint tovább vizsgálhatják az egykori szt-tiszteket

Nem kizárt, hogy a Külügyminisztériumban további vizsgálatok lesznek egykori feltételezett szt-tisztek esetében; ha újabb nevek merülnek fel, a vizsgálatoknak létjogosultságuk van - mondta Németh Zsolt pénteken az MTI-nek.

 Nem tudom azt mondani, hogy nem lesznek a későbbiekben adott esetben további személyek, akiket ez érint" - fogalmazott a tárca parlamenti államtitkára, de hozzátette, hogy a mostani vizsgálat lezárult, a tárca nem vizsgálódik más személyek ügyében.A Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy hét egykori, szigorúan titkos (szt) állományú tisztet azonosított be alkalmazottjai között, és munkaviszonyukat a tárca vezetése megszünteti.

Németh Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy a tárca vezetése azután indított vizsgálatot, hogy a szigorauntitkos.hu hírportál listát közölt szt-tisztekről. "Fontosnak tartottuk, hogy egyértelműen megbizonyosodjunk arról, hogy az érintett, a Külügyminisztériumhoz köthető személyek szt-tisztek voltak vagy nem" - mondta. Megjegyezte: a listán volt olyan név, akiről a vizsgálat során kiderült, nem volt szt-tszt, "tehát a lista hitelessége megkérdőjelezhető".
 

Az államtitkár hangsúlyozta: a minisztérium fontosnak tartotta, hogy gyorsan és határozottan döntsön azon személyek munkaviszonyának megszüntetéséről, akikről bebizonyosodott, hogy a rendszerváltás előtt szt-tisztként dolgoztak.Elmondta, hogy az elbocsátott személyek nem töltöttek be vezetői posztot a tárcánál, és van közöttük olyan, külszolgálatot töltő személy is, akinek a hazarendeléséről már korábban intézkedtek.

Arra a kérdésre, hogy az elbocsátott személyek között van-e Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet, azt mondta, nevekről nem nyilatkozik. Indoklása szerint a nevek nyilvánosságra hozatala az adatvédelmi törvénybe ütközik.Azzal kapcsolatban, hogy indokolt volt-e az érintett személyek munkaviszonyának megszüntetése, kijelentette: "ennek a titkosszolgálati kategóriának a Külügyminisztériumban való foglalkoztatása húsz évvel a rendszerváltozás után nem indokolható".
 

A tárca korábban azt közölte: múlt péntek óta folytattak vizsgálatot arról, hogy a szigoruantitkos.hu honlapon listájának külügyminisztériumi vonatkozásai megfelelnek-e a valóságnak.A Kádár-rendszer szigorúan titkos állományú tisztjeinek a szigoruantitkos.hu címen megtekinthető iratanyagát - a portált a múlt héten indították el - a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével dolgozták fel. Az intézmény honlapján olvasható információk szerint az szt-tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, végrehajtva az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

A kutatók által folyamatosan frissített honlapon 668, alfabetikus sorrendben felsorolt szt-tiszt személyi adatlapja található meg, amelyek között felbukkan például Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori kisgazdapárti miniszterének neve is.
A Magyar Nemzet március 5-i számában arról írt, hogy beazonosítható Horváthné Fekszi Márta, a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkára - a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatos büntetőeljárás egyik gyanúsítottja - mint olyan személy, akit a Belügyminisztérium személyzeti osztálya szt-tisztként tartott nyilván. A Heti Válasz összeállítása szerint az szt-tisztek között volt Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet is, aki korábban a Külügyminisztérium személyzeti főnöke volt.

 

(MTI)

 


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.