Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-31 12:25:00

Nem volt tiszta a kirgiz elnökválasztás

A kirgiz központi választási bizottság hétfőn elismerte, hogy voltak törvénysértések a vasárnapi elnökválasztáson.

A választást a szavazatok 95 százalékos összesítése szerint Almazbek Atambajev, az oroszbarátnak tartott miniszterelnök több mint 62 százalékkal nyert meg az 5,5 milliós, stratégiai szempontból fontos egykori szovjet tagköztársaságban.

A jelenlegi kormányfő magabiztos győzelmét ellenfelei vitatják, és számos törvénysértésről vélnek tudni. A központi választási bizottság elnöke, Tujgunali Abdraimov is elismerte, hogy néhány választókörben ismeretlenek a szavazólapokat egy tömegben próbálták begyömöszölni az urnákba. Valószínűnek tartotta, hogy ezekben a körökben érvényteleníteni fogják az eredményt.

Független megfigyelők még a szavazás napján több szabálytalanságot jeleztek, szerintük több ezer szavazásra jogosult neve nem szerepelt a választói listákon, de volt olyan eset is, amikor maga a választási bizottság tagja dobott be több szavazólapot az urnába. Ezt a Demokráciáért és Polgári Társadalomért Koalíció képviselői jelentették. Kamcsibek Tasijev, a Haza párt jelöltje pedig kijelentette, pártja nem ismeri el a választás eredményét.

Történtek szabálytalanságok a hét végi kirgizisztáni elnökválasztáson – állapította meg hétfőn a voksolást megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), amely ennek ellenére úgy fogalmazott, „óvatosan derűlátó” a kirgiz demokrácia jövőjét illetően. Walburga Habsburg Douglas, az EBESZ választási megfigyelőinek vezetője úgy vélte, hogy a szavazójegyzékkel történtek visszaélések. Az EBESZ ugyanakkor kiemelte, hogy békésen zajlott a voksolás.

A Független Államok Közössége (FÁK) részéről jelen lévő megfigyelői küldöttség elnöke kijelentette, hogy a kirgizisztáni elnökválasztás az ország törvényeinek betartásával zajlott vasárnap. Szergej Lebegyev jelentős előrelépést tapasztalt, megjegyezte azonban, hogy „a jó szándékú törekvések nehézségéket okoztak”. Lebegyev példaként említette az ellenzék által kifogásolt kiegészítői választói névjegyzékek megsemmisítését. Az orosz politikus azonban nem tartotta jelentősnek azoknak a számát, akik emiatt nem tudtak szavazni, így ez szerinte nem befolyásolta a választás végeredményét. Megjegyezte, hogy néhány választási bizottságban nem voltak elegen, ezért nagy sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt. A FÁK-megfigyelőcsoport vezetője dicsérte a szavazatszámlálás áttekinthetőségét.

Kirgizisztánban a vasárnapi elnökválasztás fordulópont lehet a hatalom legitimációja szempontjából, mivel ez az első alkalom, hogy a közép-ázsiai országban békés hatalomváltás történhet. 2005-ben, majd 2010 áprilisában véres megmozdulások buktatták meg az államfőket – emelik ki elemzők. Jelenleg Roza Otunbajeva, a megbuktatott Bakijev elnök ellenzékének vezetője tölti be az elnöki tisztséget, akit referendumon választottak meg. Mandátuma december 31-én ér véget. Az új államfőt hat évre és csak egy ciklusra választják meg Kirgizisztánban.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.