Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-28 19:39:00

Nem titkolózhat a paksi atomerőmű

A Tolna Megyei Bíróság jogerős ítéletben kötelezte a paksi atomerőművet arra, hogy hozza nyilvánosságra a bővítésre vonatkozó adatokat - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A korábban hozott első fokú ítélettel szemben a jogerős ítélet azt mondja ki, hogy az állami vagyonnal gazdálkodó és szigorú állami ellenőrzés mellett működő atomerőmű közfeladatot lát el, ezért a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jog érvényesíthető vele szemben - ismertette az adatkiadást kérő Energia Klub Egyesület jogi képviseletét ellátó TASZ, hozzátéve: a nyilvánosság nem eredményezheti műszaki ismeretek és technológiai eljárások aránytalan sérelmét, ezért az ilyen jellegű bizalmas adatok kitakarásával kell eleget tenni az ítéletben foglaltaknak. "Egyértelműen közügynek számít, hogy mennyit költ az állam az ország energiaellátásában kulcsfontosságú szerepet játszó erőműre" – fogalmazott Baltay Levente, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje.

Soós Miklós, a Tolna Megyei Bíróság elnöke megerősítette, hogy az ügyben megszületett az ítélet, de jelezte: az ítélet nincs írásba foglalva, ezért annak tartalmáról, indoklásáról csak később tud tájékoztatást adni. A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, Mittler István azt közölte: tudnak a döntésről, de azt még nem kapták meg írásban. Amint ez megtörténik, tanulmányozzák az ítéletet és a törvények betartása mellett megteszik a szükséges intézkedést.

A Paksi Atomerőmű Zrt. és a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. az úgynevezett Teller-projekt keretében kezdte meg az atomerőmű bővítésének megalapozását. Az Energia Klub Egyesület a projekt keretében kötött szerződéseket szerette volna megismerni, ezért indított pert az adatszolgáltatást megtagadó cég ellen 2010 novemberében - emlékeztetett a szervezet jogi képviseletét ellátó TASZ.

A Szekszárdi Városi Bíróság 2011. február 7-én elutasította az Energia Klub keresetét, azzal az indoklással: "kellő alappal nem lehet megállapítani, hogy állami vagyonnal gazdálkodó szerv lenne az alperesi társaság", illetve „az atomenergiáról szóló törvény nem írja elő kötelezettségeként az alperesnek, hogy közfeladatként lássa el a tevékenységét”.

Az Országgyűlés 2008. március 30-án adott elvi hozzájárulást ahhoz, hogy a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység kezdődjön. Pakson jelenleg négy, egyenként 500 megawatt teljesítményű blokk üzemel. Napirenden van ezek élettartamának 20 évvel történő meghosszabbítása. A Paksi Atomerőmű Zrt. tavaly 15 760,6 GWh villamos energiát termelt, árbevétele 165,2 milliárd forint volt.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.