Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-04 19:50:00

Nem értik a német szociáldemokraták a magyar kormányt

Magyarországgal is foglalkoztak vasárnap kezdődött kongresszusuk első napján a német szociáldemokraták.

Az MTI-nek erről Kovács László, az MSZP Berlinben tartózkodó és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán vendégként részt vevő alelnöke számolt be. Az MSZP-delegáció vezetőjeként nyilatkozva Kovács László kitért arra, hogy meglátása szerint az SPD vezető politikusa „értetlenül fogadták” a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló kormánypárti törvényjavaslatot, amely az MSZP-t teszi felelőssé az utóbbi évtizedek bűneiért.

Kovács László elmondta: a kongresszuson téma volt a „szélsőjobboldali veszély” is, amelyet többek között a vendégként felszólaló Jens Stoltenberg norvég kormányfő élesen elítélt, Frank-Walter Steinmeier parlamenti frakcióvezető, volt külügyminiszter pedig a riasztó példák között Magyarországot is említette. Steinmeier „azt mondta, hogy ha Németországban szociáldemokrata kormány lesz, akkor nem fogják megengedni azt, hogy Európa egyes országaiban leépítsék, korlátozzák a demokráciát és a jogállamot, és felerősödjön a szélsőjobb befolyása.”

Az MSZP alelnöke hangsúlyozta: a kongresszuson személyesen is beszélt számos korábbi és jelenlegi vezető politikussal, köztük Martin Schultz európai parlamenti szocialista frakcióvezetővel és Peer Steinbrück volt pénzügyminiszterrel, és nem volt köztük olyan, aki ne kérdezett volna rá a kormánypárti törvényjavaslatra, amellyel „visszamenőlegesen próbálja felelőssé tenni a szocialista pártot az elmúlt ötven év minden bűnéért”.

Kovács László az SPD vasárnapi kongresszusáról elmondta: a felszólaló politikusok – mint például Helmut Schmidt volt kancellár – kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy a gazdasági válságra a megfelelő válasz nem a nemzetállamok erősítése és a demokrácia gyengítése, hanem az uniós integráció mélyítése és a demokrácia fejlesztése, valamint a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzése szerkezeti reformok révén. A német szociáldemokraták szerint „a kevesebb demokrácia csak a pénzpiacoknak kedvez” – emelte ki a beszédeket értékelve.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.