Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-13 19:10:00

NASA-jelentés: a Napba csapódik egy üstökös!

A Napba vetődő „kamikazeüstökös” halálát sikerült lencsevégre kapnia az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) napdinamikai obszervatóriumának, a 2010 februárjában pályára állított SDO (Solar Dynamics Observatorium) műholdnak. Napsúroló üstökösöket már korábban is sikerült megfigyelniük a csillagászoknak, ám a mostani az első eset, amikor egyenes adásban közvetítették egy kométa halálát - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Az eseményt rögzítette a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) napfigyelő űrszondája, a SOHO (Solar and HEliospheric Observatory). A felvételek arról tanúskodnak, hogy az üstököst július 6-án érte utol a végzete. A műhold egyik kamerájának sikerült megörökítenie, amikor a Nap-súroló üstökös egy negyedóra alatt valósággal elpárolgott a rendkívül magas hőmérséklet miatt.

  A napsúroló üstökösök viszonylag gyakoriak. Ezek a kométák az úgynevezett Kreutz-család tagjai, amelyek minden bizonnyal egy valaha létezett óriási üstökös széthullásakor jöttek létre sok évszázaddal ezelőtt. Nevüket Heinrich Kreutz (1854 -1907) csillagász után kapták, aki elsőként fedezte fel az üstökösök között lévő rokonságot.

Számos, ebbe az osztályba tartozó napsúroló üstökös olyannyira megközelíti a Napot, hogy az intenzív hő hatására a felfedezést követően akár órákon belül teljesen elpárolognak. Néhányuk azonban, mint a 96P/Machholz katalógusjelű, 6 éves keringési idejű üstökös, rendszeresen visszatér.
 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.