Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-21 10:22:00

MTA: kevesebb kutatóintézet lehet a jövőben

Összevonnának akadémiai kutatóintézeteket, mert elkerülhetetlen az akadémiai kutatóhálózat megújítása, amit nemrégiben Pálinkás József, az Akadémia elnöke jelentett be az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetői Tanácsának ülésén – írja a Népszava a keddi számában.

A lap birtokába került jegyzőkönyv szerint az elnök úgy fogalmazott, hogy megújítás nélkül igen nagy a veszélye annak, hogy a hálózat megszűnik. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 59 költségvetési intézményt tart fenn, ezen belül a kutatóhálózatot 38 kutatóintézet és 2 kutatóközpont, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Kémiai Kutatóközpont alkotja. Ilyen nagyszámú költségvetési szervet fenntartani nem ésszerű – hangzott el az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa ülésén.

Az MTA nem adott felvilágosítást a lapnak az átalakításról. A Népszava úgy tudja, hogy az előzetes elképzelések szerint öt intézet és az egyik kutatóközpont (valószínűleg az SZBK) maradna eredeti formájában, a többiből nyolc kutatóközpontot hoznának létre.

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.