Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-09 17:30:00

MSZP: négy kérés az emberi jogok védelmében

Az MSZP négy kéréssel fordul a kormánypártok frakcióihoz annak érdekében, hogy az emberi jogok védelme az alaptörvényhez képest fokozottabban érvényesüljön a sarkalatos törvényekben – jelentette be Lendvai Ildikó szombaton egy sajtótájékoztató keretében. A szocialista politikus azt mondta: pártja szerint az új alaptörvény a hatályba lépése előtt elbukott, mert nem állta ki az emberi jogok próbáját, de a kormány most pótvizsgázhat a sarkalatos törvények megalkotásával.

Kiemelte: a szabadságjogok, az emberi jogok fontosabbak, mint egy kormány hatalmi érdekei, ezért az MSZP első kérése az, hogy a kormány vegye igénybe az emberi jogokat érintő sarkalatos törvények megalkotásánál az ENSZ és a Velencei Bizottság felajánlott segítségét. Második pontként azt szeretnék, hogy a kormány hozzon létre az emberi jogokat különösen érintő sarkalatos törvények előkészítésére egy külön előkészítő szervezetet nyilvános munkával, a hazai szervezetek és parlamenti pártok bevonásával. Emellett az MSZP felkéri a kormányt arra is, hogy fontolja meg az alaptörvény módosítását az emberi jogok védelmének erősítése érdekében, végül pedig azt szeretnék, ha a kormány elhalasztaná az első sarkalatos törvények hétfőre tervezett parlamenti végszavazását.

Lendvai Ildikó elmondta: a hazai pártokon kívül a Velencei Bizottság, az Európai Parlament, az Európa Tanács és az ENSZ is nyilatkozataiban vagy állásfoglalásaiban bírálta a magyarországi változásokat az emberi jogokat illetően, így például az Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentését, az őrizetesek és ügyvédeik találkozásának korlátozását, a nyugdíjszabályok megváltoztatását vagy a vallásszabadságról szóló törvényeknek a világnézeti szabadságot szűkítő tervezett módosítását. A szocialista politikus szerint lassan képletes vasfüggöny épül az ország körül, és a magyar emberek alacsonyabb emberi jogi osztályba tartoznak majd, mint a többi európai ország polgárai.

 

–mi, MTI–

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.