Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-19 13:25:00

MSZP: 1,4 millió Pest megyei érzi magát kizsákmányolva

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányoldal az ott élők megkérdezése nélkül döntsön a megyei önkormányzatok vagyontárgyainak és intézményeinek államosításáról.

Tóbiás József, a szocialista párt Pest megyei elnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a miniszterelnök és a megyei közgyűlések között létrejött megállapodás törvénytelen volt, a kormánytöbbség utólag, alkotmánymódosítással próbálja azt jogszerűvé tenni.

Hozzátette, tiltakoznak, amiért a helyben élőket, az államosítani tervezett iskolákba járó gyermekek szüleit, az egészségügyi intézményeket felkeresőket nem kérdezték meg. Szavai szerint 1,4 millió Pest megyei joggal érzi úgy, hogy kizsákmányolták.

A szocialisták frakcióigazgatója kitért arra is, hogy a megye majdnem húsz iskolájában és további húsz közintézményében nincs fűtés. Véleménye szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy a kormány a megyei önkormányzatok 180 milliárd forintos adósságának átvállalásával nem segíteni akar, hiszen cserébe igényt tart a megyék mintegy ezermilliárdos vagyonára, és azt is államosítja.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a megyei önkormányzatok feladatai az elmúlt években gyarapodtak, támogatásuk viszont nem, Tóbiás József úgy reagált: sok települési önkormányzat az intézményrendszer racionalizálása helyett átadta intézményeit a megyének, amelynek kötelessége volt átvenni őket. Ez azonban a finanszírozási nehézségeken nem enyhített, csupán a megyékre tolta a terheket.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy bár a kormánypártok a választási kampányban több pénzt ígértek az oktatásnak és az egészségügynek, ehelyett az intézmények államosítása egy részüknek a bezárásához, létszámleépítéshez és az üresen maradó épületek értékesítéséhez vezet majd, miközben semmilyen garancia nincs arra, hogy a szolgáltatások színvonala emelkedne.

Mint mondta, joggal feltételezik, hogy a kormánynak nem az ellátórendszer jobbítása a célja, ha az államosítandó intézmények között szereplő János Kórház területének egy részén tízezer négyzetméteres irodaházat terveznek.

A politikus közölte: pártja szerda esti, a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtti tüntetésén az ellen is tiltakoznak, hogy a kormány a megyék ezermilliárdos vagyonával próbálja befoltozni a költségvetési lyukakat.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.