Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-14 16:00:00

MNB: rekordnagyságú a devizatartalék szeptember végén

A jegybank devizatartaléka 1,7 milliárd euróval meghaladva a félévi összeget szeptember végén 38,8 milliárd euróra nőtt – közölte negyedéves jelentésében pénteken a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB közlése szerint a devizatartalék növekedésének egyik összetevője az volt, hogy az Államadósság Kezelő Központ augusztusban 490 millió euró fejlesztési hitelt vett fel az Európai Beruházási Banktól projektfinanszírozásra.

A tartalékok növekedéséhez 1,2 milliárd euróval járultak hozzá az adósságkezeléssel kapcsolatos és egyéb műveletek, így a magánnyugdíj-pénztári vagyon eszközeinek értékesítése. Az Európai Bizottságtól 1,1 milliárd euró összegű nettó transzfer érkezett a harmadik negyedévben, és a tartalékon elért eredmény további 450 millió euróval növelte a jegybank devizatartalékait.

Ugyanakkor a tartalékot 12 millió euróval csökkentette az MNB saját adósságszolgálatához tartozó kifizetés. Emellett a költségvetési szervek megbízásából a tartalékból közel nettó 1,5 milliárd euró kifizetés történt, amely a Mol-részvények vásárlásával függött össze.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.