Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-26 16:54:00

Mi történt az elhunyt magyar katonákkal?

Közúti balesetben meghalt két magyar katona Afganisztánban kedden, amikor felborult a Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja (PRT) konvojának egyik járműve, négy társuk megsérült. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák haláleseteiről.

1973. április 9. - Dél-Vietnam területén szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság helikoptere. A balesetben a bizottság magyar tagozatának két tisztje, valamint további hét - indonéz, kanadai, vietnami és amerikai - katona vesztette életét.

1998. február 18. - A Sínai-félszigeten két magyar békefenntartó katona életét vesztette egy közúti balesetben, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) vizsgálata szerint a tragédia oka gyorshajtás volt.

2001. október 8. - Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző Mi-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette egy magyar ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.
2004. június 17. - Irakban egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant. A repeszek megöltek egy 27 éves szakaszvezetőt, egy másik magyar katona is megsebesült.
2004. szeptember 29. - Bosznia-Hercegovinában, Bihácstól mintegy 15 kilométerre egy magyar katona által vezetett 5 tonnás tehergépkocsi a kanyarban kisodródott az útról. A teherautó vezetője meghalt, a másik magyar katona megsérült.

2008. június 10. - Afganisztánban meghalt a magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerésze, amikor egy házi készítésű robbanószerkezetet hatástalanított.

2008. július 12. - Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében életét vesztette egy tűzszerész százados.

2010. augusztus 23. - Az afganisztáni Baglán tartományban meghalt egy magyar törzsőrmesternő, amikor támadás érte a magyar konvojt. A támadásban életveszélyesen megsérült zászlóst hazaszállították a Honvédkórházba, ahol szeptember 7-én elhunyt, ezzel ő lett az afganisztáni magyar misszió negyedik halálos áldozata.

 

MTI, OS


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.