Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-20 10:15:00

Merkel és Sarkozy találkozója – nincs eredmény

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő előző esti, rendkívüli frankfurti találkozója kevés eredménnyel zárult – számoltak be német hírforrások.

Továbbra is élesek az ellentétek Berlin és Párizs között a kibővített euróövezeti támogatási alap esetleges megemeléséről, illetve alkalmazásának lehetőségeiről – állítják német hírforrások. A Deutschlandfunk rádióállomás arról értesült, hogy Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az éjszaka folyamán megküldte a parlamenti képviselőknek az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF) nevezett alap működésének irányelveit. Az információk szerint a pénzügyminiszter nem zárja ki a jelenleg 440 milliárd euróövezeti mentőalap további bővítését, ezzel kapcsolatban azonban még semmifajta megállapodás nem jött létre. Korábban olyan értesülések terjedtek el, hogy Párizs a támogatási alap 2000 milliárd euróra való megemelését indítványozza, Berlin viszont csak 1000 milliárdig hajlandó elmenni.

Az irányelvek állítólag azt is tartalmazzák, hogy az EFSF a jövőben felhasználható lenne az eladósodott euróövezeti tagországok állampapírjainak felvásárlására. Ez eddig az Európai Központi Bank „felségjoga” volt. A miniszter által elküldött dokumentum magában foglalja annak lehetőségét is, hogy a támogatási alapot a szorult helyzetbe került bankok pénzügyi helyzetének stabilizálására, azaz feltőkésítésére is alkalmazhatják. Ez a francia fél számára lenne különösen fontos, tekintettel a francia bankok nagyarányú görögországi „elkötelezettségére”.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.