Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-14 13:02:00

Merkel: a politika nem rendelheti el a békét

Angela Merkel a Münchenben zajló ökumenikus béketalálkozón azt mondta: a politika elősegítheti a békét és az együttműködést, elrendelni azonban nem képes azt. A békéhez és megértéshez az egyházak hozzájárulása szükséges.

 

A találkozón mintegy 60 országból különböző egyházak képviselői, valamint politikusok és kulturális személyiségek vesznek részt. Az immár hagyományos nemzetközi ökumenikus rendezvényre ezúttal az Egyesült Államok elleni terrortámadások 10. évfordulója alkalmából került sor.

Az évforduló kapcsán a német kancellár arra is rámutatott: a terrortámadások bizonyítják, hogy a vallással olykor súlyosan visszaélnek. Minden egyházban létezhetnek olyan radikális erők, amelyek a vallást eszközként igyekeznek kihasználni – jelentette ki Merkel, hozzátéve, hogy az iszlám terrorizmust is a vallással való visszaélés egyik formájának tekinti. Merkel hangsúlyozta azt is, hogy a katonai erő alkalmazása szükséges lehet a különböző konfliktusok rendezéséhez, de önmagában nem képes arra, hogy tartósan békét teremtsen. A német kancellár szerint a terrorizmus gyökereit kell megszüntetni. Ennek kapcsán a szegénység és a jogtalanság elleni harc szükségességét emelte ki. 

Az immár hagyományos találkozó szervezője a Szent Egyed Közösség nevű, katolikus egyházi mozgalom. A szegényeket és az elesetteket segítő, a népek közötti megértés és megbékélés elősegítését célul kitűző szervezet alapítója, az olasz Andrea Riccardi két évvel ezelőtt az egyik legtekintélyesebb nemzetközi békedíj, az aacheni Károly-díj kitüntetettje volt. Negyed századdal ezelőtt II. János Pál akkori pápa indítványozta a különböző vallások képviselőinek rendszeres ökumenikus béketalálkozóját.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.