Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-12 12:15:00

Vérengzés Peasavarban

Merénylet Pakisztánban - A tálibok tagadnak

Legkevesebb hetvenen vesztették életüket a legújabb adatok szerint a szombat éjszakai kettős robbantásos merényletben Pakisztán északnyugati részén, Pesavar városában; a vallási fanatikus tálib mozgalom tagadta, hogy köze lenne az elmúlt hónapok legvéresebb merényletéhez.

Először egy szálloda fürdőjében történt kisebb robbanás, majd az odasereglő emberek - civilek, rendőrök és mentők - körében végzett pusztítást egy második, az elsőnél sokkal erősebb detonáció. A második robbantást motorbiciklis öngyilkos merénylő hajtotta végre - közölték pakisztáni hivatalos forrásból.

A rendőrség közlése szerint feltételezhető, hogy a 70 halott még mindig nem a végleges adat, mert több mint száz ember megsebesült, közülük többen életveszélyesen.
"Nem veszünk célba ártatlanokat, csak a biztonsági erőket, a kormányt és az őket támogatókat" - közölte a tálib lázadók szóvivője. A mozgalom bosszút hirdetett, miután bő egy hónapja Pakisztánban egy amerikai kommandó rajtaütésben megölte Oszama bin Ladent, a tálibokkal szövetséges al-Kaida terrorista hálózat vezetőjét.

Csaknem 4500 ember vesztette életét az elmúlt négy évben Pakisztánban a tálibok és más radikális iszlamista csoportok merényleteiben. A szombat éjszakai kettős merénylet helyszíne, Pesavar az Afganisztánnal szomszédos északnyugat-pakisztáni törzsi terület közelében fekszik.

A merényletet megelőző napon kezdett tárgyalásokat Pakisztánban Leon Panetta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, aki még idén átveszi a védelmi tárcát az amerikai kormányban. A megbeszélések középpontjában hírek szerint az áll, hogy az Egyesült Államok egy közelmúltbeli megállapodás alapján hány hírszerzőt küldhet a dél-ázsiai országba, és milyen jogosítványokkal ruházzák föl őket.

Ugyanebben az időben Iszlámábádban tárgyalt Hamid Karzai afgán elnök is, aki ígéretet kapott a pakisztáni vezetéstől arra, hogy Pakisztán támogatni fogja az afganisztáni békefolyamatot.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.