Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-13 10:27:00

Megszűnik az egészséges környezethez való jog

A jövő nemzedékek ombudsmanja szerint elfogadhatatlan, hogy az új alkotmány tervezete alapján megszűnik az egészséges környezethez való jog és ezzel együtt az e jog érvényesítéséhez szükséges egyik intézmény, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztsége. Fülöp Sándor megütközéssel fogadta a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét.

Fülöp Sándor az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: intézményi garanciák nélkül semmilyen alapjog, így az egészséges környezethez fűződő alapjog érvényesítése sem biztosított. Az országgyűlési biztos megütközéssel fogadta a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét, amely az egészséges környezethez való alapjogot többé nem biztosítja, csupán az egészséges környezetre vonatkozó állami kötelezettséget rögzíti, és felszámolja a környezetvédelmi ombudsman intézményét is, amikor úgy rendelkezik, hogy a jövőben csak az "alapvető jogok biztosa" működik majd.

A zöld ombudsman szerint ha a kormányzó pártok ismertté vált alkotmányszövege alaptörvénnyé válik, akkor a környezetvédelmi ügyekben az általános biztos vizsgálódik majd. Úgy véli: ez esetben felrémlik annak veszélye, hogy a különböző rövid távú gazdasági vagy szociális érdekek elsőbbséget kapnak az egészséges környezethez fűződő jogokkal szemben.

Fülöp Sándor kifejti: nem elég a természeti erőforrások közös nemzeti örökségnek nyilvánítása, és a megőrzés kötelezettségének deklarálása a jövő nemzedékek számára; garanciát csakis a konkrét jogi korlátok megfogalmazása, mindenekelőtt a visszalépés tilalmának kifejezett kimondása jelenthet, amely a hatályos alkotmányjog része.

A Fidesz-KDNP tervezete szerint egy ombudsman lenne a jövőben: az állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változna, akinek lennének helyettesei. Az ombudsmant változatlanul az Országgyűlés választaná hat évre, helyetteseit pedig ő maga nevezné ki a hivatali idejével megegyező időtartamra.

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.