Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-19 16:30:00

Megnyílt Magyarország első high-tech sufnija

 Megnyílt Magyarország első high-tech "sufnija", a FabLab, amely közösségi műhelyként egyszerű alapanyagokkal és futurisztikusnak tűnő technológiákkal segíti a fiatal feltalálókat.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem médialaborjában 1996-ban született meg a FabLab (Fabrication Laboratory) ötlete, amely mára több mint tizenhat országban, csaknem ötven laboratóriumot számláló hálózattá fejlődött.

A FabLab egy olyan közösségi műhely, amely a világon mindenhol helyi szervezésben, helyi támogatásokkal jön létre. A budapesti "sufni" létrehozásával pedig megalakult a hálózat első kelet-európai műhelye.

A fiatal mérnökökből, formatervezőkből és a vállalkozások elindításában jártas szakemberekből álló csapat az egyszerű és olcsó alapanyagoktól, technológiáktól a high-tech és a futurisztikusnak ható megoldásokig széleskörű szolgáltatásokkal várja az ötletekkel házalókat. Elsősorban azokra a tervezőkre, feltalálókra és cégekre gondoltak, amelyek eddig eszköz vagy pénz hiányában nem tudták megvalósítani elképzeléseiket.

a FabLabok működésének csupán néhány egyszerű alapszabálya van, például erőforrásaikat nem használhatják fegyverek készítésére. A műhely működése önköltséges, és támogatások, pályázatok mellett többek között a szerény tagdíjakból próbálják eltartani magukat. A műhelyben olyan technológiákhoz engednek hozzáférést, amelyekhez az egyetemi laboratóriumokban is csak korlátozottan van lehetőség.

A budapesti FabLab használóinak a tagdíjon kívül csupán az anyagköltségekkel kell számolniuk. Azoknak, akik igénylik, a szellemi tulajdon védelmében is segítenek. A nemzetközi hálózat jelentősége abban rejlik, hogy az ötleteket a többi műhellyel is meg lehet osztani, így lehetőség nyílik a közös fejlesztésre, tökéletesítésre is. További részletek a www.fablab.hu címen olvashatók.

 

mi/mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.