Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-01 13:02:00

Másfél milliárd forint az ára: környezetszennyezés Békéscsabán

Várhatóan másfél milliárd forintba kerül az egykori békéscsabai patyolat vállalat által okozott környezeti kár elhárítása - közölte a békéscsabai önkormányzat kabinetfőnöke. Opauszki Zoltán elmondta: a Vandháti úton egykor működött cég időközben jogutód nélkül megszűnt, így az általa okozott környezeti kár elhárítása állami feladattá vált.
Az önkormányzat ezért felvette a kapcsolatot a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal (KÖRKÖVIZIG), s a tárgyalásokon kiderült, hogy uniós pályázat segítségével lehet megoldani a kármentesítést.

A program részeként még az idén benyújtják pályázatukat a mentesítési folyamat megindítására, így a kivitelezési munkálatok leghamarabb 2012 júniusában kezdődhetnek meg. Első ütemben, még abban az éven megtörténhet a szennyezett föld eltávolítása, majd a végleges mentesítés, ezen belül a vegyszeres semlegesítés is 2015-re fejeződhet be.

A KÖRKÖVIZIG időközben felmérte a területet, s azt állapította meg, hogy nincs veszélyhelyzet, ám ennek ellenére kellő elővigyázatosságot ajánlott a környező kerti fúrott, és ásott kutak terén. A környezetvédelmi hatóság azt javasolja, hogy a telektulajdonosok kérjenek az ÁNTSZ-től vízminőségi vizsgálatot, amelyhez a békéscsabai önkormányzat támogatást biztosít.

 

 (mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.