Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-12 10:52:00

Martonyi János: Orbán is támogatta az uniós alapszerződés módosítását

Orbán Viktor miniszterelnök is támogatta a hétvégi brüsszeli csúcstalálkozón az uniós alapszerződés módosítását – erről Martonyi János külügyminiszter beszélt hétfőn az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A külügyi tárca vezetője elmondta: a téves sajtóbeszámolókkal ellentétben mind a 9, nem az eurózónában lévő uniós tagállam jelezte, hogy a saját parlamentje elé viszi az uniós alapszerződés módosítását. „Lehetőleg, amikor hírt adunk egy mérkőzésről, akkor azt ne a félidőben tegyük, tehát meg kell várni a végeredményt” – közölte egyes sajtóbeszámolókra utalva Martonyi János.

Hangsúlyozta, hogy az alapszerződés módosítását mind Orbán Viktor miniszterelnök, mind pedig ő maga támogatta. A módosítást egyedül Nagy-Britannia nem támogatta, ezért az nem is valósult meg - tette hozzá. A most készülő új szabályozás nem jelent azonnali kötelezettséget a nem eurózónában lévő uniós tagállamoknak - mondta kérdésre válaszolva a külügyminiszter, aki hozzátette: itt azonban van „egy kicsike kis bizonytalanság”, amely önmagában is azt indokolja, hogy ezt a kérdést alaposan körbejárják.

Martonyi János közlése szerint mindeddig arról volt szó, hogy a tervezett uniós fiskális csomag csak az eurózónában lévő államokat érinti, de "abban a pillanatban, ahogy a nem az eurózónában lévő államok (...) csatlakoznak, akkor már ez rájuk is kötelező lesz".

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.