Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-11 10:45:00

Maradnak még az amerikaiak a Dél-kínai-tenger térségében

Az Egyesült Államok fenntartja jelenlétét a Dél-kínai-tengeren, de nincs előítélete egyetlen, a térségi területi vitában érintett féllel szemben sem – jelentette ki Mike Mullen admirális, az amerikai haderő egyesített vezérkarának főnöke, miután vasárnap megérkezett a kínai fővárosba.

Mullen újságíróknak azt mondta, hogy az amerikai és a kínai hadsereg között sokkal konkrétabb kapcsolatokat szeretne, ami megfelel Peking növekvő szerepének és Washingtonnal szorosabbá váló kapcsolatának.

„Aggodalmaim egyike, hogy az előforduló összeütközések a helyzet téves megítéléséhez vezethetnek, aminek olyan következményei lehetnek, amire senki nem számít” – jelentette ki az admirális. „Komolyan támogatjuk a különbségek békés megoldását” – tette hozzá a dél-kínai-tengeri szigetvitákra utalva, amelyek öt térségbeli országot érintenek, s amelyek miatt az elmúlt időben feszültség keletkezett elsősorban Vietnám és Kína, valamint a Fülöp-szigetek és Kína között.
Az admirális vasárnap a pekingi Népi Egyetemen előadást tartott, s a hallgatók előtt azt hangoztatta, hogy Washington maradni szándékozik a régióban, de a környező országok vitáját illetően egyikkel szemben sincs előítélete.

A China Daily (CD) című angol nyelvű napilap hétfői számában ugyanakkor nyilvánvaló elfogultsággal vádolja az Egyesült Államokat Si Jin-hung (Shi Yinhong), a Népi Egyetem Amerika-kutató központjának igazgatója. Mullen még kiemelte: a két ország hadseregének viszonyában figyelembe kell venni, hogy Kína nem egy „feltörekvő hatalom”, hanem már egy „világhatalom”. Természetes, hogy egy gazdaságilag erősebbé váló ország katonai erejét, képességeit is növeli – állapította meg az admirális, hozzáfűzve, hogy ez a státus nagyobb felelősséggel és átláthatósággal is kell hogy járjon.

A CD még megemlíti: a látogatásra azt követően kerül sor, hogy az Egyesült Államok a Fülöp-szigetekkel egy előre tervezett 11 napos tengeri hadgyakorlatot tartott a Dél-kínai-tengeren, s Brunei közeléből szintén egy katonai hadgyakorlatról érkezett jelentés, amelyen az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán képviseltette magát. Mike Mullen mostani kínai látogatásával viszonozza a kínai hadsereg vezérkari főnökének májusi amerikai vizitjét. Hivatalos tárgyalásait hétfőn kezdi meg Pekingben.

 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.