Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-03 10:45:00

Május 21-én szentelik fel az új görög katolikus püspököt Miskolcon

  Május 21-én szentelik fel a görög katolikus egyház Miskolci Apostoli Exarchátusának új vezetőjét, püspök exarcháját Miskolcon - tájékoztatta Papp András görög katolikus egyetemi lelkész. XVI. Benedek pápa március 5-én nevezte ki a miskolci exarchátus (részegyház, egyházi szervezet) püspöki vezetőjének Orosz Atanáz dámóci szerzetest, a budapesti Központi Papnevelő Intézet propedeutikus (előkészítő) évének elöljáróját, akinek a Márvány-tenger közelében lévő Panium (Panidosz) címzetes püspöki székét adományozta.

Papp András közölte: a szentszék az exarchátus területét a politikai közigazgatási határoknak megfelelően módosította, így az most megegyezik Borsod-Abaúj-Zemplén megyével és 59 parókia tartozik hozzá. Mint az egyetemi lelkész elmondta, Magyarországon mintegy 300 ezren vallják magukat görög katolikus vallásúnak, többségük Északkelet-Magyarországon él: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében.

Orosz Atanáz püspökké szentelése május 21-én Miskolcon, a Búza téri görög katolikus templomban lesz. A felszentelést Cyril Vasil érsek, a Keleti Kongregáció titkára, Jan Babják eperjesi érsek-metropolita és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök végzi.

A görög katolikusoknak Magyarországon két területi szervezetük van: a Hajdúdorogi Egyházmegye és a Miskolci Apostoli Exarchátus. Korábban Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök volt egyúttal a miskolci apostoli kormányzó is. Orosz Atanáz 1960-ban született Nyíregyházán. Filozófiai és teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte, 1985-ben szentelték pappá. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2010-ben a Központi Papnevelő Intézet propedeutikus (előkészítő) évének elöljárójává választotta. A bizánci teológia szakértője, számos cikket és könyvet írt, publikációi országosan és nemzetközileg is elismertek.

 

(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.