Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-14 14:30:00

Magyarországot is eléri a Szent Jakab út

Jövő tavaszra összekötik a magyarországi Szent Jakab zarándokutat az Európán átívelő Szent Jakab úttal.

A Szent Jakab út elvezet a Spanyolország északi részén fekvő Santiago de Compostela városába, a Szent Jakab apostol földi maradványait őrző katedrálishoz. Az összeköttetést a magyarországi zarándokoknak irányt mutató jelzések kihelyezésével teremtik meg Budapesttől az európai Szent Jakab út legkeletibb állomásáig, az ausztriai Wolfsthalig – mondta a Szent Jakab Baráti Kör Egyesület elnöke az MTI-nek pénteken.

A zarándokút fővárostól Lébényig tartó szakaszát adományokból és sokórás önkéntes munkával már csaknem teljes egészében ellátták a Szent Jakab sírjához vezető zarándokút hivatalos jelképével - mondta Dukát Csilla. A sárga fésűskagylót az erdős területeken fatörzsekre festették a turistajelzésekhez hasonlóan. Másutt műanyag táblát helyeztek ki rajta a sárga kagylóval és az utat mutató sárga nyíllal. Bokros környezetben betonoszlopokat állítottak fel, rajtuk a zarándokút szimbólumával, amely tájékoztatja a vándorokat, hogy merre haladjanak.

Jövő tavaszig a Lébény és Wolfsthal közötti 75 kilométeren is elvégzik az önkéntesek ezt a munkát, hogy a jelzések segítsék elsősorban azokat a zarándokokat, akik egyénileg, és nem csoportosan indulnak útnak. Csoportos zarándoklat legutóbb július közepén indult Budapestről. A 120 zarándok egy hétig gyalogolt a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényig, a 800 éves műemléktemplom védőszentjének tiszteletére rendezett Szent Jakab-napi ünnepre. Útközben közösségi házakban, kempingekben, falusi magánházaknál szálltak meg. Mire Lébénybe értek, az útközben csatlakozók révén közel 150-re duzzadt a létszám.

Egyébként Lébény is készül az európai zarándokúthoz való csatlakozásra: egy festett oszlop az arra járóknak már jelzi, hogy Lébénytől a spanyolországi Santiago de Composteláig 2910 kilométer a távolság. A jelzések kihelyezésénél a magánterületeken nagyfokú segítőkészséggel találkoztak, nehezebb viszont a helyzet a nagyobb városoknál, ahol az engedélyek beszerzése hosszadalmas, és a hivatalok azt sem mindig tudják, hogy ki jogosult az engedélyek kiadására – összegezte tapasztalatait Dukát Csilla.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.