Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-06 17:30:00

Magyarország újra a legrosszabb adósok listáján

Az euróövezeti tag Görögország változatlanul a világ legkockázatosabb adós országa, megelőzve olyan országokat, mint Venezuela és Pakisztán, de a legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listáján négy további EU-tagállam is szerepel, és ebbe a mezőnybe most visszakerült Magyarország is - áll az egyik legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport csütörtökön ismertetett harmadik negyedéves összesítésében.

A CMA DataVision negyedévzáró listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) szeptemberi utolsó árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország mögött a második helyen az ugyancsak euróövezeti tag Portugália áll. Mindkét valutauniós tagállam megelőzi a harmadik helyre került Venezuelát, a negyedik helyen álló Argentínát és az ötödik legkockázatosabb szuverén adósnak minősülő Pakisztánt is. Utánuk Írország következik.

A legkockázatosabb tízes csoportban a kilencedik helyen most ismét szerepel Magyarország.
Magyarország a hetedik helyezett Olaszországgal együtt került vissza ebbe a mezőnybe, miután az európai folyamatokat követbe egyaránt jelentősen emelkedtek CDS-árazásaik.
A legkockázatosabb tízes államadós-csoportban így öt EU- illetve euróövezeti tagország szerepel.
Magyarország az idei első negyedéves CMA-összesítésben lekerült a tíz legkockázatosabb szuverén adós listájáról, amelyre először a tavalyi utolsó negyedévben került fel.

Magyarország a csütörtökön ismertetett idei harmadik negyedéves lista összeállításához figyelembe vett szeptemberi utolsó zárószint alapján 501,35 bázispontos CDS-középárfolyammal szerepel a legkockázatosabb tízes államadósi csoportban, ám azóta is jelentősen romlott a magyar államadósság-törlesztési kockázat megítélése a londoni piacon.


mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.